KKTC kara sınır kapılarındaki yeni uygulama bugün başladı. Geçişlerde artık vize kâğıdı ve mühür kullanılmıyor; geçiş yapacak kişi kimlik belgesini görevli memura göstererek kayıt yaptırıyor.

Söz konusu uygulama ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklama yapan Kıbrıslı vatandaşlardan bazıları, uygulamayı yerinde buldu; bazıları da gecikmiş bir karar olduğunu belirterek vizelerin değil, sadece kâğıt uygulamasının kalktığını ifade etti.

Kıbrıslı liderler arasında dün gerçekleştirilen görüşme sonrasında karşılıklı jestler yapılmış, bugünden itibaren KKTC’deki sınır kapılarında vize uygulamasında vize kağıtlarının bundan sonra kaldırıldığı açıklanmıştı. KKTC İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Güney Kıbrıs’a ve Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçişlerde KKTC vatandaşları ve yabancılar tarafından kullanılan geçiş belgelerinin bugünden başlayarak kullanılmayacağı; sınır kapılarında dün 15 dakikalık test amaçlı bir çalışma da yapıldığı belirtilmişti.

KKTC’de Lefkoşa bölgesinde bulunan Metehan Sınır Kapısı’ndan geçen Kıbrıslılar ve turistler giriş ve çıkışlarda vize kağıdı doğdurmadan geçiş yaptı. Konu ile ilgili olarak Cihan’a açıklama yapan bir Rum vatandaşı, bu uygulamanın geçişlerde kendileri için kolaylık sağladığını belirterek, “Bu şekilde araçlardan inilmeden giriş ve çıkışları daha zahmetsiz olacak. Bu kolaylığın daha önceden sağlanması gerekirdi. Ancak yine de yetkililere teşekkür ediyoruz.” dedi

"VİZE KALKMADI, SADECE KAĞITLAR KALKTI"

Şener Levent isimli bir Kıbrıslı Türk de söz konusu uygulamanın çok geç kalmış bir karar olduğunu aktardı. Levent, “12 yıldır süren bir uygulama… Çok ilkel bir uygulamaydı. Bu başladığı zamanda biz buna karşı çıkmıştık. Vize kalktı, ifadesi de doğru bir ifade değil çünkü vize hâlâ sürüyor. Kalkmış olan sadece buradaki kâğıttır.” diyerek alınan bu kararın yeterli olmadığını ifade etti.

Yine Kıbrıslı bir Türk “Bizim için çok kolaylık sağlayacak. Devamlı buradan geçtiğimiz için faydasını göreceğiz.” derken başka bir vatandaş da “Bundan sonra insan gibi geçebileceğiz” diye konuştu.

Bunların yanı sıra ülkedeki İngiliz vatandaşları da uygulamayı yerinde bularak ilgili kişilere teşekkür etti.