KKTC’de cumhurbaşkanı seçimlerine az bir zaman kala adaylar seçim manifestolarını açıklamaya başladı. Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG) Cumhurbaşkanı Adayı Siber Siber’in önceki gün seçim manifestosunu açıklamasının ardından, bağımsız aday olan mevcut Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’da manifestosunu bugün açıklıyor. Siber ve Eroğlu’nun yanı sıra gözler Bağımsız adaylardan Mustafa Akıncı ve Kudret Özersay’a da çevrilmiş durumda.

Bu çerçevede 19 Nisan’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde araştırma şirketlerinin yaptıkları anketler de netleşmeye başladı. Son olarak “Gezici Araştırma Şirketi” tarafından 14- 15 Şubat tarihleri arasında yapılan bir ankete göre; ilk turda Bağımsız Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Derviş Eroğlu’nun hemen hemen aynı oyları alacağı yönünde. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda ise Akıncı'nın yüzde 62,8'lik bir oranla Eroğlu'nun çok üstünde oy alacağı ileri sürüldü.

Kuzey Kıbrıs’ta 18 yaş üstü 3 bin seçmene başvurularak yapılan ankette, ilk turda Derviş Eroğlu'nun yüzde 31,8, Mustafa Akıncı'nın yüzde 31,7 oranında oy alacağı sonucuna varılmış.
Kıbrıs'ta gözlemciler tarafından favori gösterilen iktidardaki CTP-BG adayı Siber Siber’in ankette yüzde 25,4’te kalması dikkat çekiyor. Bağımsız adaylardan Kudret Özersay'ın da yüzde 11,1'de kalacağı belirtiliyor.

GEZİCİ: KKTC'DE SYRİZA RÜZGARI ESİYOR

Gezici Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Gezici, Derviş Eroğlu’nun yerine başka bir adayın seçilme ihtimalinin yüksek olduğunu iddia etti. Kıbrıslı Türklerin Yunanistan ve Rum Yönetimi ile çözüm bulabilecek bir cumhurbaşkanı istediğini kaydeden Gezici, adaylardan Mustafa Akıncı’nın tecrübeli olarak görülmesinden dolayı adada Derviş Eroğlu ile kıyasıya bir yarışın olacağını ifade etti.

Yunanistan'da iktidara gelen radikal sol SYRİZA benzeri bir rüzgarın KKTC'de de estiğini belirten Gezici, Aleksis Çipras gibi küçük sol partiler ve geniş halk kitlelerinin desteğini arkasına alan Lefkoşa Türk Belediyesi'nin eski başkanı Mustafa Akıncı’nın şansının yüksek olduğunu iddia etti. Gezici, “Merkez sağın iki büyük partisi Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti’nin (DP) desteklediği mevcut Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun seçimi kazanması imkânsız gibi.” dedi.

"MERKEZ SOL CTP İLE SORUNLU"

Merkez solun büyük partisi CTP'nin de kadın adayı ile sıkıntılı olduğunu iddia eden Gezici, yaklaşan cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili şu analizde bulundu: “CTP'nin son 10 yılın büyük bölümünde iktidarda olması, Kıbrıs sorununda hiçbir ilerleme sağlayamaması ve iç sorunlarda da başarısız olması, işsizliğin büyük boyutlara ulaşması Sibel Siber'in de şansını kırıyor. Mustafa Akıncı ise radikal söylemler, Maraş'ın açılması ve buradan Kıbrıs Türklerinin de iş imkânları temin etmesi, Türkiye ile çatışmasız ve iki kardeş ülke gibi sağlıklı ilişkiler sağlanması, iç sorunlarla ilgili fakat partilerin içişlerine kesinlikle karışmayan cumhurbaşkanı vizyonunu içeren dört boyutlu siyasetiyle takdir topluyor. Akıncı'nın, belediye başkanlığı döneminde Rum belediye başkanı Dimitriadis ile ortak projeler gerçekleştirmiş biri olması bu dönemde artı puan getiriyor. “

Ankette ayrıca, cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turuna Eroğlu ile Akıncı'nın kalması durumunda da halkın yüzde 62,8’inin Bağımsız aday Akıncı’yı destekleyeceği sonucuna varıldı.