LEFKOŞA (İHA) – KKTC’de 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı ile Şehitler Anıtı önünde tören düzenlendi.
Atatürk Anıtı önündeki törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanı adına Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul, 39. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ana Muhalefet Partisi CTP Genel Başkanı adına Tufan Erhürman, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş bazı bakan ve milletvekilleri, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, diğer askeri ve sivil yetkililerle, kurum, kuruluş dernek, temsilcileri katıldı.
Protokol sırasına göre çelenklerin Anıt’a sunulmasıyla başladıyan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti. Anıt özel defterinin imzalanmasıyla tören sona erdi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı anıt özel defterine şunları yazdı: "Aziz Atatürk, 42 yıl önce 15 Temmuz 1974 günü faşist Yunan cuntasının öncülüğünde gerçekleştirilen askeri darbeye karşılık 20 Temmuz günü yer alan askeri harekat Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasını engellemekle kalmamış aynı zamanda iki kesimli, iki toplumlu federal bir yapının ada altyapısını oluşturmuş, Kıbrıslı Türklerin barış özgürlük ve güvenlik içinde yaşayabilmelerinin de önünü açmıştır. Bu çerçevede adil ve kalıcı bir çözüme yurtta barış dünyada barış ilkesi çerçevesinde yaşama kavuşturmak için büyük çaba harcamaktayız. Kıbrıs Türk halkının varlığını bir daha tehlikeye düşürmeyecek onurlu bir gelecek için ilkelerinden aldığımız ilhamla mücadele ederken sizi bir kez daha saygıyla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun."
Kasırga: "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var olmaya devam edecektir"
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın ise anıt özel defterine yazdıkları şöyle:
"Ulu Önder Atatürk, ilke ve devrimlerinizden aldığı güçle onurlu mücadelesini sürdüren Kıbrıs Türk halkını özgürlüğe ve bağımsızlığa kavuşturan mutlu barış harekatının 42’nci yıl dönümünde Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle güç ve gönül birliği içerisinde manevi huzurunuzda bulunuyoruz. Kahraman Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı ve mevcudiyeti için yıllardır kararlılıkla verdiği mücadele ve aziz şehitlerimizin kanlarıyla kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var olmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkına karşı ahdi ve tarihi vecibelerini yerine getirmek hususundaki kararlılığını manevi huzurunuzda bugün bir kez daha teyit ederken aziz hatıranızı minnetle yad ediyoruz."
Bozkurt: "TSK, KKTC’nin yanında olmaya devam edecek"
Türk Silahlı Kuvvetleri Temsilcisi ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt da anıt özel defterine şunları kaydetti:
"Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kıbrıs Türk barış Harekatı’nın 42. yıl dönümünde huzurunuzdayız. Mehmetçik ile mücahidin omuz omuza üstün bir cesaret ve feragat göstererek canları pahasına icra ettikleri bu harekat, Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve varoluş mücadelesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile sonuçlanmasının yolunu açmıştır. Tüm kurumlarıyla Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanında olmaya şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun".
İkinci tören Lefkoşa Şehitler Anıtı’nda
Günün ikinci töreni ise, Lefkoşa Şehitler Anıtı önünde düzenlendi. Törene, Lefkoşa Kaymakamı İbrahim Basri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, muharip dernek, kurum kuruluş ve bazı siyasi parti temsilcileri katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başladı. Ardından protokol sırasına göre anıta çelenkler sunuldu. Tören, Anıt Özel Defterinin imzalanmasıyla sona erdi.
Lefkoşa Kaymakamı İbrahim Basri Anıt Özel Defteri’nde şu duygularına yer verdi:
"Aziz şehitlerimiz, Kıbrıs Türk halkının özgür bağımsız ve güvenli bir gelecek içerisinde yaşamlarını sürdürebilmeleri için değerli canlarınızı hiç düşünmeden feda ettiniz. Sizlerin bıraktığı aziz hatıralar önünde saygıyla eğilirken, bu topraklar için yapmış olduğunuz onurlu mücadeleye layık olmak vazgeçilmez görevimiz olacaktır. Şehit olan sizleri saygı minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhlarınız şad olsun."
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Temsilcisi Tank Kurmay Albay Bekir Furkan Özdaban da anıt özel defterine "Aziz şehitlerimiz, kahraman Kıbrıs Türk halkının varlık, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi uğruna çekinmeden canlarınızı, vererek mukaddes şehitlik mertebesine eriştiniz. Eşsiz kahramanlıklarınız yüce Türk ulusunsun şanlı tarihindeki müstesna yerini daima muhafaza edecektir. Bugünkü neslin temsilcileri olarak çok çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Vermiş oldunuz haklı ve onurlu mücadele sonucunda kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilelebet korumak ve yaşatmak azmi ve kararlılığı ile gerektiğinde biz de canımızı seve seve feda edeceğiz. Sizleri minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhlarınız şad olsun" ifadelerini yazdı.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Piyade Albay İbrahim Dağman’ın ise anıt özel defterine kaydettikleri şunlar:
"Aziz şehitlerimiz, 42 yıl önce Kıbrıs Türkü’nün onurlu var olma mücadelesinde özgür yaşamak ve sizden sonrakilere bağımsız bir vatan bırakmak için en kutsal varlığınız olan canlarınızı feda ederek şahadet mertebesine ulaştınız. Bilmenizi isteriz ki bugün uğrunda şehit olduğunuz değerlere sahip çıkan Kıbrıs Türk halkı cumhuriyetimizi dünya var oldukça yaşatacak ve şanlı bayrağımızı vatanın her karış toprağında ilelebet dalgalandıracaktır.Sizleri şükran ve rahmetle anarken yüce hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun."