KKTC Din İşleri Başkanlığı’nın organizasyonu ve İsveç Büyükelçiliği arabuluculuğuyla, Kıbrıs Türk tarafında yaklaşık 21 otobüs, Rum kesimine geçerek Hala Sultan Tekkesi’ni ziyaret etti. Genelde Güney Kıbrıs’a geçemeyen vatandaşlardan oluşan bin kişilik ekip, Hala Sultan’da namaz kılarak dualar etti.

KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay ziyarette yaptığı açıklamada, bu yılki organizasyonun Ramazan ayı sonrasında olmasını kararlaştırdıklarını ifade etti. 'Ramazan Bayramı’nın bereketine ve hürmetine tekkeyi gelip ziyaret etmek istediklerini' aktaran Atalay, "Şu anda bin kişi ile buradayız. Bu bin kişi normalde buraya normal olarak geçemeyen kişilerden oluşuyor. İstisna birkaç kişi dışında tamamı geçme imkanı olmayan kardeşlerimizden oluşuyor. Bizim için Hala Sultan çok kıymetli çok değerli. Hala Sultan, Peygamber Efendimiz'in süt teyzesi. 90 yaşında çok yaşlı inanmış bir kadının neler yapabileceğini ortaya koyan muhteşem bir örnek. Dolayısıyla Kıbrıs’ta çok fazla sahabe mezarı olmasına rağmen Allah Teâlâ, Hala Sultan’ı özel olarak seçmiş." şeklinde konuştu.

"ÇALIŞMALARIMIZIN MEYVESİNİ ALIYORUZ"

Yaklaşık olarak 500 yıla yakındır Hala Sultan’ın anıldığını aktaran Atalay şöyle devam etti: "Bu ziyaretin yapılışında en önemli katkı, dini liderlerle yaptığımız karşılıklı görüşmelerdir. 4 buçuk yıldır devam eden görüşmelerimiz çok iyi bir şekilde meyvelerini verdi. Zaman zaman sıkıntılar olabilir; ama bunları her defasında aşmayı bildik. Karşılıklı olarak ibadet hakkını desteklemek anlamında bir zeminimiz oluştu. Başpiskoposa bu bağlamda teşekkür etmek gerekiyor. İsveç Büyükelçisi ve koordinasyonuyla bu işleri yapıyoruz. Onlar işlerimizi yapan arabulucularımız. Rum hükümetine bizlere yardımcı oldukları için teşekkür ederiz. Ayrıca Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve diğer yetkililerimize de şükranlarımızı sunuyoruz."