İngiltere'de dün yapılan seçimlerden zaferle çıkan Muhafazakar Parti lideri David Cameron, Kraliçe Elizabeth'ten hükümeti kurma görevini aldıktan sonra Başbakanlık Konutu’nda basının karşısına çıktı.

David Cameron, yeni kurulacak hükümetle, tek bir ulus anlayışı içinde Büyük Britanya’nın daha da büyüyeceğine söyledi. Muhafazakar Parti lideri Cameron, tek ulus vurgusuyla “Ülkedeki iyileşmeyi sağlamak amacıyla doğudan batıya, kuzeyden güneye her yere ulaşacağız.” dedi.

“AB REFERANDUMU İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAĞIZ”

Hızla çalışmalara başlayacağını belirten İngiliz Başbakan, seçim öncesi açıkladığı gibi, İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden çıkması fikrini referanduma götüreceğini bir kez daha teyit etti.

Cameron, Avrupa Birliği’nin geçen yıl ülkeden talep ettiği ek bütçeye tepki olarak yeni kurulacak hükümette çoğunluğu sağladığı takdirde İngiltere’nin AB üyeliğine devam edip etmeyeceğine ilişkin referandum düzenleyeceğini duyurmuştu.

İSKOÇYA, GALLER VE KUZEY İRLANDA’YA İMKAN SAĞLANACAK

Her zaman saygıyla ilerleyen bir yönetim şekline inandığını ifade eden Cameron, “Bu yüzden geçen parlamentoda İskoçya ve Galler’e kendi gücü için imkan sağladık. Ayrıca İskoçya’ya bağımsızlık referandumunu düzenleyerek, Birleşik Krallık’ta kalıp kalmama kararını onlara bıraktık.” şeklinde konuştu. David Cameron bütün imkanları yine İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’ya sunacağını belirterek sözlerini tamamladı.

PARTİ LİDERLERİ İSTİFA ETTİ

Dün yapılan genel seçimin ardından Muhafazakar Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte ana muhalefet İşçi Partisi lideri Ed Miliband ve geçen parlamentoda koalisyon hükümetinde bulunan Liberal Demokrat Partisi lideri Nick Clegg genel başkanlıktan istifa ettiğini açıkladı.

Avrupa Birliği ve göçmen karşıtlığıyla bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) genel başkanı Nigel Farange da diğer liderler gibi istifa etti.

Bu arada İngiltere genelindeki 650 seçim bölgesinde oy sayım işlemi, biri hariç olmak üzere, tamamlandı. 330 sandalye kazanan Muhafazakar Parti, 1992 yılından beri ilk defa parlamentoda çoğunluğu oluşturarak tek başına iktidara gelmiş oldu.