Srebrenitsa Cenaze Organizasyon Kurulu, Sıerbistan'ın talebiyle İsviçre'de gözaltına alınan Bosnalı komutan Naser Oriç serbest bırakılmazsa 11 Temmuz'daki anma törenlerini erteleyeceğini duyurdu.

Kurul, Bosna-Hersek hükümetinden, savaş döneminde Srebrenitsa'yı savunan Naser Oriç'in salıverilmesi için harekete geçmesini istedi.

Kurul üyelerinden Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmetoviç ise “Sırbistan'ın isteği üzerine gözaltına alınan komutan Naser Oriç bir savaş suçlusu değil. Kendisi çıplak elleri ile Yugoslavya ordusunun önüne durdu. Hepimiz de o ordunun nasıl olduğunu iyi biliyoruz. Kendisi sadece hayatta kaldığı için suçludur, bunun için mi yargılanacak?" diye sordu.

Kimlikleri yeni tespit edilen şehitlerin de defnedileceği cenaze törenini gerekirse ertelemek için oy birliği ile karar aldıklarını ifade eden Mehmetoviç, "Çocuklarımızın kemikleri, defnedilmeyi 20 yıl beklediyse bu sorunun çözülmesini de bekleyebilir." dedi.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç ise Komutan Oriç'in Sırbistan'a teslim edilmesi halinde akıbetinden endişe ettiğini dile getirdi.

Öte yandan Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç'şn Srebrenitsa soykırımının 20. yıl dönümü törenlerine katılmak istediğini söylemesi Bosna'da sert tepkilere sebep olmuştu.