ABD Kongre üyesi Charlie Dent, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e, Kasım ayında Türkiye’de 'özgür basına yapılan operasyon' ile ilgili endişlerini ifade eden mektubu sonrası bakanlığın yaptığı girişimleri sordu. Kongre üyesi Dent, Kerry’e 7 Haziran’da Türkiye’de yapılacak genel seçimlerin demokrasi ve ifade özgürlüğü çerçevesinde yapılması için bakanlığın ne gibi çalışmalar yaptığını anlatmasını istedi.

Milletvekili Dent'in kaygılarına cevap veren Bakan Kerry, ifade özgürlüğü ve adil yargılama için Türk hükümetine endişelerini iletmeyi sürdürdüklerini söyledi. Dışişleri Bakanı, ABD Ankara Büyükelçisi John Bass’in Sabah gazetesine verdiği röportajında "İfade özgürlüğü ve soruşturma sürecinde hükümetin medya tarafından denetlenmesinin önemine" dikkat çektiğini hatırlattı.

Kerry, Dışişleri'nin insan hakları ve çalışma hayatından sorumlu Müsteşar Yardımcısı Thomas Melia’nın Şubat ayında Ankara’ya yaptığı ziyaretinde benzer mesajları, devlet yetkilisi ve gazetecilerden oluşan bir yuvarlak masa toplantısında dile getirdiğini kaydederek, “Bütün bunlara ek olarak Türk yetkililer ve Türk sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere toplumun her seviyesi ile demokrasi, hukuk üstünlüğü konularını görüşüyor.”şeklinde cevap verdi.