Guatemala Kongre’si, hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan Devlet Başkanı Otto Perez’in dokunulmazlığını oybirliğiyle kaldırdı. Adalet Bakanı Thelma Aldana, yargılanmasının önünün açılmasının ardından Perez’e yurtdışına çıkış yasağı getirildiğini duyurdu.

Aylardır halk tarafından protesto edilen Devlet Başkanı Perez, Kongre’deki 132 vekilin oy birliğiyle aldığı kararla gümrüklerde ortaya çıkan milyonlarca dolarlık yolsuzluk iddiasıyla yargılanacak.

Oylama sonrası konuşan Milletvekili Mario Taracena, dört aylık mücadelede sonucu Guatemalalıların ümide kavuştuğunu söyledi. Taracena, “Kongre’nin nihayet tepki verdiğini ve Guatemalalıları dinlemeyen Başkan için sürecin başladığını gördüler.” diye konuştu.

"BU ÜLKE HİÇ DEĞİŞMEYECEK DEDİĞİM ŞEYLER OLUYOR"

“Guatemala’nın gelişmesi anneanne ve dedemle birlikte gördüğüm bir rüyaydı.” diyen protestocu bir öğrenci, “Ben bir realistim ve her gün bu ülke hiç değişmeyecek dediğim şeyler oluyor. Bugün Kongre üyeleri –belki de kendi menfaatleri için bilmiyorum- bu aşağılık herifin dokunulmazlığını kaldırdı.” ifadesini kullandı.

Basına konuşan Otto Perez’in sözcüsü Jorge Ortega, “Başkan son iki açıklamasında yargı süreciyle yüzleşme konusunda gayet açık olduğunu söylemişti.” diye konuştu.