Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın ünlü meydanlarından Kultorvet’te 10 gün süreyle teşhir edilecek olan Ermeni ‘soykırımı’ anıtına Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez tepki gösterdi. Türkiye’nin tepkisini çeken anıta Kopenhag Büyükşehir Belediyesi’nin teknik ve çevre komisyonu izin vermişti.

Amerikan-Ermeni ortaklığındaki Invivia mimarlık şirketin hazırladığı 9 metre yüksekliğindeki “The Draem” (Danish Remembrance Armenian Empathy Messenger) anıtı 1915 olaylarının 100. yılı münasebetiyle 23 Mayıs'ta meydana dikilecek ve 10 gün süreyle kalacak. Danimarka medyası anıtın dikilmesine geniş yer verirken, Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez haberi manşetten duyuran Politiken gazetesine e-posta aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Ahlaken kabul edilemez ve hukuken asılsız olan 1915 olaylarını 'soykırım' olarak gösteren bir heykelin Kopenhag’ın en büyük meydanına dikilmesi bizde hayal kırıklığı oluşturmuştur." dedi. Anıtın mimarı Harward Üniversitesi’nden Prof Allen Sayegh anıtı dikmelerindeki amaçlarının "soykırımı hatırlama ve empatiyi kutlama" olduğunu söyledi. Allen Sayegh, anıtın mesajının barış olduğunu savundu.

Türkiye’nin tepkisini çeken anıtın dikilmesi konusunda bir yorum yapmayı reddeden Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, "Danimarka hükümeti trajik 1915 olaylarına sessiz kalmıyor. Ancak 1915 olaylarını soykırım olarak resmen tanımıyor ve konunun tarihçilere bırakılması gerektiği yönünde görüş beyan ediyor." açıklamasını yaptı.

Kopenhag Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise Türkiye’nin Kopenhag’da dikilecek bir anıta karışma yetkisinin olmadığını belirtti. Belediyenin kültür işlerinden sorumlu başkanı Carl Christian Ebbesen, sanatın serbestçe kendini ifade etme hakkına sahip olduğunu ifade ederek, "Türkiye bunu eleştiriyorsa kendi teklifini de masaya koymalıdır." dedi.

BÜYÜKELÇİ DÖNMEZ BASIN TOPLANTISI YAPTI

Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez, soykırım anıtının geçici olarak başkent Kopenhag’da dikilecek olması nedeniyle büyükelçilik binasında acil olarak Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. Büyükelçi Dönmez, Danimarka’nın tarafsız tutumundan ötürü 100. yıl nedeniyle Ermenilerin faaliyetlerinin bu kadar geniş olacağını düşünmediklerini, anıtın dikileceği haberini alır almaz Ankara ile derhal temasa geçtiklerini söyledi.

Danimarka’nın Ankara büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını ve büyükelçilik olarak ise Kopenhag Belediyesi ve Danimarka Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını belirten Dönmez, “Anıtın söylenen tarihte dikilmesi durumunda etrafında Türkiye’yi soykırımla suçlayıcı ve aşağılayocı bir plaket ya da açıklamananın yer almamasını talep ettik.” dedi.

Dönmez ayrıca, Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard’un, ‘Bu konuyu tarihçiler konuşsun’ açıklamasının hükümetin tutumunu sergilediğini bundan memnun olduklarını sözlerine ekledi.