Filipinler’in kuzeyinde gerçekleşen ve ağaçların devrilmesine, toprak kaymalarına ve sel baskınlarına yol açan Koppu Tayfunu nedeniyle en az iki kişi öldü, 10'a yakın kişiye ise ulaşılamıyor. Birçok evin kullanılamaz hale gelmesine neden olan tayfunda ülke genelinde tahliye edilenlerin sayısı 23 bine ulaştı.

Nehir taşkınları sonucu birçok köyün sular altında kaldığı Nueva Ecija eyaletinde en az 8 kişinin kayıp olduğu bildirildi. Sel sularının giderek yükseldiği bölgede, arama kurtarma ekiplerinin bölgeye intikalinde zorluklar yaşanıyor.

Koppu Tayfunu ilk olarak şafak vaktinden önce, balıkçı kasabası olan Casiguran kıyılarını vurmaya başladı. Saatteki hızı 210 kilometreye kadar ulaşan tayfun, yaklaşık 7 saat boyunca burada etkisini sürdürdü. İlerleyen saatlerde güç kaybeden tayfun, ülkenin en büyük sıradağları Cordillera’nın güney eteklerindeki Pantabangan Barajı üzerinden kuzeybatıya doğru 185 kilometre hızla ilerleyerek etkili olmaya devam etti.

Yükselen sel sularından dolayı insanların yardım istediğini; ancak arama kurtarma ekiplerinin bölgeye tam olarak aktarılamadığını söyleyen Sivil Savunma Şefi Yardımcısı Nigel Lontoc, "Koppu, hafif malzemeden yapılan evlerin çatılarını uçurdu. Nehirler taştı ve bölgedeki yollar devrilen elektrik direkleri ve ağaçlar nedeniyle kapandı." dedi.

ÖLÜ VE KAYIPLAR VAR

Sel sularından dolayı Cordillera civarındaki köylerde yaşayanlara ulaşmakta zorluklar yaşandığını belirten Nueva Ecija Valisi Aurelio Umali, "Bazı köylere artık ulaşılabiliyor. Kurtarma ekipleri suyun üzerinde yüzen iki insan bedeni görmüşlerdi. Bunlardan ikisi de kurtarılamadı." şeklinde konuştu.

Vali Umali ayrıca, Casiguran yakınlarında Baler adlı kıyı kasabasında, evlerini vuran güçlü dalgalardan sonra 3 kişinin, Manila Körfezi’nde ise 3 balıkçının kaybolduğu bilgisini verdi.

Yetkililer, fırtınanın etkisi azalsa bile, güçlü sağanakların sel baskınlarına ve toprak kaymalarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Özellikle Cordillera bölgesindeki köylerin mutlaka tahliye edilmesi gerektiği duyuruldu.

Koppu Tayfunu bölgeyi vurmadan önce, fırtınanın etkili olacağı yerlerden 15 binden fazla kişi tahliye edilmişti. Şu ana kadar ülke genelinde tayfunun etkili olduğu bölgelerden tahliye edilenlerin sayısının 23 bine ulaştığı aktarıldı. Çarşamba günü ülkeyi terk etmesi beklenen tayfunun, Luzon adasını etkileyeme devam ederek binlerce kişinin daha bölgeden ayrılmasına yol açabileceği düşünülüyor.

Öte yandan, Luzon’daki feribot seferleri durdurulurken, uluslararası uçuşların da yer aldığı 30 uçak seferi iptal edildi.

Filipinler’de her yıl, birçoğu can kayıplarıyla sonuçlanan ortalama 20 fırtına etkili oluyor. Ülkede en fazla can kaybına neden olan tayfun ise 2013 yılının kasım ayında meydana gelmişti. Merkez adalardaki tüm kasabaları yok eden Haiyan isimli süper tayfun, 7 bin 350 kişinin ölümüne yol açmıştı.