Kore Savaşı'nın 65. yıldönümü, Güney Kore'de diğer yıllara göre sâkin kutlandı.

Ülkede yayılmasının önlemi alınamayan MERS salgını nedeniyle birçok toplu programların yapılmadığı ve insanların evde kalmayı yeğlediği belirtilirken, Kore Savaşı’nın 65. yıl dönümü sessizce anıldı.

Bir spor salonunda yapılan anma törenine, göreve yeni başlamış Başbakan Hwang Kyo-ahn ve yaklaşık 3 bin gazinin katıldığı bildirildi. Törende konuşma yapan Başbakan Hwang, "Her ne kadar Kore Yarımadası’nda ateşkes sağlansa da, 65 yıl sonra Kore Yarımadası’ndaki istikrarsızlık hala devam ediyor." diye konuştu.

Konuşmasına devam eden Hwang, sözlerine "Ben, Kuzey Kore'nin uluslararası camianın sorumlu bir üyesi olarak Kore Yarımadası’nda barış ve ortak refah için işbirliği yapacağını ümit ediyorum." diye devam etti.

Törene katılan Kore Savaşı gazilerinden 81 yaşlı Lee Sang-gyu ise savaştan 65 yıl geçmesine bakmayarak, Kuzey Kore hâlâ nükleer silahlar geliştirerek tehditlerine devam ediyor. Kuzey Kore'nin en kısa zamanda provokasyonlara son vererek liberal ve barışçıl bir toplum kurmak için adımlar atması gerektiğini söyledi.

ANMA TÖRENLERİ DONUK GEÇTİ

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Park Jun-seok, bu yıl sönük geçen anma törenlerini MERS salgınına bağladı. Park, Koreliler için derin manalar ifade eden bu anma törenlerinin donuk geçmesinden dolayı üzgün olduğunu aktardı.

Cihan’a konuşan Kim Hyung-chan ise bu yılki törenlerin eski yıllara göre sessiz geçmesini son zamanlardaki siyasi olaylara bağladı. “Aradan 65 yıl geçmiş. Bu üç nesil demek. Nesiller değiştikçe günün anlam ve önemi unutuluyor.” ifadelerini kullanan Kim, “Geçen yıl meydana gelen gemi faciası ve bu yılki MERS salgını toplumda siyasi ayrışmalara neden oldu. Kutuplaşmış bir halde iken anma törenlerinin sönük geçmesi doğal.” diye yorum yaptı.

65 yıl önce 25 Haziran’da, Sovyetler Birliği ve Çin destekli Kuzey Kore ordusunun Güney Kore'ye girmesiyle başlayan Kore Savaşı üç sene sürmüştü. Savaşa, Kuzey Kore tarafından Çin, Güney Kore tarafında ise Türkiye ve ABD dahil 16 BM üyesinin ordusu katılmıştı.

Yaklaşık üç sene devam eden savaş, barış anlaşmasıyla değil ateşkesle sona ermişti. Çoğunluğu sivil olan ve sayıları üç milyon olduğu bilinen savaş kurbanları arasında, binden fazla Türk askeri şehit olmuştu.