Kosovalı Müslümanlar, Ramazan Bayramını büyük bir coşkuyla karşıladı. Ramazan ayını oruç, ibadet ve dualarla uğurlayan Kosovalı Müslümanlar bu kez de bayram namazı için camilere akın etti. Kosovalılar camilere sığmayınca caddelere serilen hasır üzerinde bayram namazı eda edildi.
Ramazan Bayramı dolayısıyla yapılan kutlamaların merkezi bu yıl da başkent Priştine’de Osmanlı eseri Fatih Sultan Mehmet Camisi oldu. Yüzlerce Müslüman, camiye sığmayınca bayram namazını cami avlusu ile cami yanındaki trafiğe kapatılan caddede kıldı. TİKA tarafından 2010 yılında restore edilen Fatih Camii’nde huşu içinde kılınan namaza çok sayıda mümin katıldı. Huşu içinde kılınan namazın öncesi ve sonrasında Kur’an-ı Kerim okundu.
HUTBEDE TERÖR KINANDI
Ardından okunan ve bayram mesajını içeren hutbede, Bayramın yardımlaşma, dayanışma, birlik ve beraberliği sembolize ettiği belirtildi. Hutbeyi okuyan Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava, “Bu bayramda da Kosova aileleri içinde kardeşlik, sevgi ve saygı duyguları pekiştirilmeli” ifadesine yer veren Müftü Ternava, kendi iradeleri dışında savaş felaketi nedeniyle bayramlarını kutlamak imkanında olmayan çocuklar ve ailelere en yakın zamanda ülkelerine barış gelmesi dileğinde bulundu. Kosova Müftüsü Ternava, Kosova İslam Birliği’nin her çeşit aşırıcılığa ve dünyanın bir çok ülkesinde yaşanan teröre karşı olduklarını, İslam’ın terörle asla bağdaşamayacağını belirterek, İstanbul, Bangladeş ve Bağdat’taki saldırıları kınadıklarını vurguladı.
Barış, bereket, dayanışma ve hoşgörü dualarına katılan Kosovalılar, ardından birbirlerine sarılarak bayramlaştı. Bayram namazına katılan Nazmi Recebi, mübarek Ramazan ayının ardından Ramazan bayramına kavuşmanın verdiği mutluğunun son derece büyük olduğunu kaydetti. Müslüman aleminin bayramını kutlayan Fehmi Minhiki, büyük bir coşku içinde Ramazan Bayramı’nı karşıladıklarını, bayramın verdiği sevincin daim olması dileğinde bulundu. Ahmet Safçı isimli Kosovalı ise çok mutlu olduğunu ifade ederek, Ramazan Bayramı’nın tüm Müslümanlara, sağlık, mutluluk ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.