Kosova'da, Arnavut kadınlara 'canavar' dediği gerekçesiyle Sırp asıllı Topluklar Bakanı Aleksandar Jabllanvoqi'ye ve Trepçe madenlerinin devlet idaresine geçmesine tepkiler sürüyor. Geçen hafta binlerce kişinin katılımıyla kınanan bakan, bugün de Priştine şehrinde muhalefet partileri tarafından protesto edildi.

Kosova’nın Geleceği için İttifak Partisi (AAK) Genel başkanı Ramush Haradinaj, Vetëvendosje Hareketi Partisi Başkanı Albin Kurti, Priştine Belediye Başkanı Şpend Ahmeti ve Yakova merkezli “Annelerin haykırışı” derneği tarafından organize edilen protesto gösterilerinde, onbinlerce kişi Milli Kütüphane'den İskender Bey Meydanı'na kadar yürüdü.

Farklı şehirlerden gelen vatandaşlar, "Trepçe Bizimdir", "jabllanoviq Git", "Başbakan Git", "Je Suis Trepçe" sloganları attı. Yürüş sırasında Sırpça, Kosovalılara küfür eden bir Sırbistanlı gazeteci ise protestocular tarafından uzaklaştırıldı.

Annelerin Haykırışı Derneği Başkanı Nystrete Kumnova eylem sırasında yaptığı konuşmada, "20 Kosova kadını savaş zamanında istismar edildi. Ancak, hiç kimse ceza almadı. Defol Jabllanoviq." dedi. Komnova, Başbakan İsa Mustafa'dan bakanı görevden almasını istedi.

Vetvendosye Partisi Lideri Albin Kurti ise konuşmada, Başbakanı İsa Mustafa'ya 48 saat vererek "Eğer Trepçe madenlerinin devlet idaresine geçmezse ve Jabllanoviq istifa edemezse yeniden bu meydanda Salı günü toplanacağız. Yeniden hakkımızı isteyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz. Kosova'da bahar erken geldi." ifadelerini kullandı.

BAŞBAKANLIK BİNASINA SALDIRILDI

Başbakanlık binası karşısında toplanan protestocular taş atarak camları kırdı. Az sayıda Kosova polisi ise Başbakanlık binası içerisinde durdu. Eylemin ardından birkaç protestocunun Başbakanlık binasına girmeye çalışmasına ise polis müsaade etmedi.

Konuşmalar bittikten sonra vatandaşlar, dağılmaya başladı. Ancak, yaklaşık 100 kişinin başbakanlık binasını taşlaması sonucunda 2 kişi tutuklandı.

Öte yandan, ifadelerinden dolayı özür dileyen Topluklar Bakanı Aleksandar Jabllanvoqi, istifa etmeyeceği açıklandı.