Kosova’nın başkenti Priştine’de yerel saat ile 09.00’da başlayan güneş tutulması, 11.00’de zirveye ulaştı. Güneş tutulmasını izlemek isteyen vatandaşlar, Zahir Payaziti meydanına gözlük ile toplandı. Vatandaşlar, Kosova Gökbilimciler Birliği tarafından meydana yerleştirilen teleskoplarla tutulmayı izledi. Güneş tutulmasına öğrenciler kadar vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Kosova Gökbilimciler Birliği üyesi Nurtene Gallazi Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, “Bugün Gökbilimciler bilimi için önemli bir gündür çünkü güneşin tutlması gerçekleştirilyor. Geçen yılda kurulan Kosova Gökbilimciler Birliği olarak bu meydana 8 teleskop yerleştik. Şu anda Kosova'da güneş tutlması oluyor ancak coğrafî pozisyonu dolayısıyla güneşin tutulmasını sadece teleskop ile görebiliriz. Avrupa Birliği üleklerinde mesela İzlanda, neredeyse tamamen karanlığa bürünecek.” ifadesini kullandı.

Tutulmayı gözlemleyecek olanların kesinlikle Güneş'e doğrudan bakmaması tavsiye ediliyor. Güneş'e doğrudan bakılması, retinanın zarar görmesi sonucu gözde kalıcı hasara neden olabiliyor.