Kuzey Ren Vestfalya (KRV) NSU araştırma komisyonunun yaz tatilinden sonra yapılan ilk oturumunda, 2001 yılında Köln Probsteigasse sokağında bulunan İranlı bir ailenin dükkanına yapılan bombalı saldırı ile ilgili olarak tanıklar ifade verdi. İki gün süren soruşturma maratonunun ardından SPD KRV Meclis Grubu’nun NSU araştırma komisyonu sözcüsü Andreas Kossiski, “KRV NSU araştırma komisyonunda dinlenen şahitlerin olayı farklı değerlendirmelerinden dolayı oluşan soru işaretleri bir an önce yanıt bulmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

Kossiski, Çarşamba günü gerçekleşen ilk oturumda dinlenen dönemin başsavcısı ve savcısının 2001 yılında Probsteigasse’deki bombalı saldırı ile ilgili verdikleri ifadelerin birbirine zıt olduğunu söyledi.

Bu ifadelerin Köln savcılığında olayın ne kadar farklı değerlendirildiğini göz önüne serdiğini ifade eden Kossiski, “Her iki tanık, bombalı saldırının incelenmesi ile görevlendirilmişti. Ama buna rağmen vardıkları sonuç farklıydı. Örneğin o dönemin daire başkanı olaya çok özel bir anlam vermiş olmasa da, patlayıcılarla ilgili suçlardan sorumlu kişi, sıra dışı ve ender gerçekleşen bir saldırıdan bahsetti. Saldırının bu denli farklı değerlendirilmesini daha yakından incelememiz gerekecek. Yaşanan saldırı bağlamında neden ırkçı saldırı yönünde araştırma yapılmadığını açığa kavuşturmamız şart. Son olarak araştırmanın neden bir kaç ay sonra sonuçlandırılıp ama normalde olduğu gibi, aileye bunun bildirilmediğini defalarca sormama rağmen cevap alamadım. Ancak bu da açığa çıkartılmalı ve genel olarak Probsteigasse ile Keupstrasse’de gerçekleşen saldırıların ardından mağdurlara karşı sergilenen tutum tartışılıp önemli bir rol oynamalı.” dedi.