Avustralya’da yeni yapılan bir araştırmaya göre, kozmetik amaçlı olarak göğüs nakli ameliyatı geçiren kadınların, ameliyatsız annelere göre, çocuklarını emzirme şanslarının çok az olduğu bildirildi.
Avustralya’nın Yeni Güney Galler Eyaleti’nde 2006 ila 2011 seneleri arasında 378 bin kadın doğum yaptı. Bunların 892 tanesi estek amaçlı göğüs ameliyatı geçirmiş annelerdi. Bu grup üzerinde yapılan araştırma, bunların 10’da birinin çocuklarını emziremedikleri ya da bunu istemediklerini ortaya koydu. Bu tür ameliyatlar geçirmeyen kadınlarda ise aynı oran 5’te bir seviyesinde.

Sydney Üniversitesi Kolling Enstitüsü bünyesinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, göğüs ameliyatı geçiren anneler 3 ana sebepten dolayı çocuklarını emziremiyor yada emzirmek istemiyorlar. Bunlardan birincisi, ameliyat sırasında göğüs içindeki sinirlerin zedelenmiş ve hasar görmüş olması.
İkinci sıradaki neden ise annelerin, göğüsleri içine yerleştirilen silikon parçalarının ya da yabancı maddelerin emzirme yoluyla çocuklarına geçebileceğinden endişe etmeleri.

Bir diğer sorun ise tamamen estetik endişeden kaynaklanıyor. Araştırmanın sonucuna göre pek çok anne, ameliyatla şekil verdikleri göğüslerinin, bebeklerini emzirme sırasında bozulacağından korkuyor.
Avustralya’da estetik amaçlı göğüs ameliyatları, en fazla uygulanan kozmetik ameliyat konumunda. 2011 yılında 8 bin kadın göğüsleriyle ilgili bir ameliyat geçirdi. Avustralya’da 2001 ile 2011 arasındaki 10 yıllık süreçte göğüs ameliyatları yüzde 150 oranında arttı. İngiltere’de ise 2005 ile 2013 yılları arasındaki artış oranı yüzde 200 oldu.

Doktorlar ise sık sık anne sütünün bebek için vazgeçilmezliğini vurgulayan ikazlarda bulunuyorlar. Araştırmalara göre anne sütü bebekleri ishal, şişmanlık, astım, solunum yolu hastalıkları, deri iltihabı, bebeklere bulaşan mikroplar ve kanserden koruyor.
Uzmanlar bebek emzirmenin çocuklara olduğu kadar annelere de faydaları olduğunu belirtiyorlar. Nitekim bebek emziren annelerde şeker hastalığı, göğüs kanseri ve yumurtalık kanseri daha az görülüyor.