Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nden yurt dışına asker gönderme izin talebi oy birliği kabul edildi. Bağdat merkezli Rusya, İran, Suriye ve Irak’ın dahil olduğu istihbarat paylaşım merkezince koordine edilecek müdahaleler sadece hava operasyonlarını kapsayacak.

Moskova’da hareketli saatlerin yaşanmasına neden olan gelişmelerle ilgili açıklamada bulunan Kremlin İdaresi Başkanı Sergey İvanov, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in Rusya’dan askeri yardım talebinde bulunduğunu açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD öncülüğündeki IŞİD’e karşı yapılan operasyonların hukuk dışı olduğunu ve herhangi ciddi bir sonuç da alınamadığı eleştirisi getirmişti. Putin’e göre iki şekilde yurt dışında operasyonlar gerçekleşebilir. BM Güvenlik Konseyi kararı olması gerekiyor, ya da operasyon yapılan ülkenin meşru yönetiminin talebi gerekiyor.

Basına açıklamada bulunan İvanov, “Suriye Cumhurbaşkanı ülke yönetimimizden askeri destek konusunda talepte bulundu.” dedi.

Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden binlerce kişinin terör örgütü IŞİD’e katıldığını ifade eden İvanov, “Bunlardan bir kısmı Rusya’ya dönmeye başladı. Onlar ülkelerine dönmeye devam edecek. Bu problemle yüz yüze gelmeden önleyici tedbirler almamız gerekiyor.” savunmasında bulundu.

Operasyonun hava birlikleri ile sınırlı olacağı bilgisini paylaşan İvanov, “Başkan Putin’in de dediği gibi, Rus ordusunun karada herhangi bir operasyona katılma ihtimali yok. Burada sadece IŞİD terör örgütüne yönelik operasyonlarda Suriye hükümet güçlerinin desteklenmesi söz konusu.” dedi.