Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Nisan’da düzenlenecek sözde Ermeni soykırımının 100’üncü yıl törenleri için Erivan’a gidecek. Kremlin’den yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın davetine olumlu cevap vereceği belirtildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Rusya ve Ermenistan liderleri yapacakları toplantıda, ikili ilişkiler, Avrasya Ekonomik Birliği ile entegrasyon, bölgesel ve küresel konuları ele alacak.” denildi.

PUTİN HOLLANDE İLE GÖRÜŞECEK

Putin’in, Erivan temaslarında Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile de ikili bir görüşme yapması planlanıyor. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada Putin ve Hollande’nin Erivan’da ikili görüşme yapacağı resmen duyuruldu. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov da görüşmeyi teyit etti. Putin-Hollande görüşmesinde Ukrayna krizi, Mistral tipi savaş gemilerinin Rusya’ya teslimatı ve ikili ilişkilerin ele alınması planlanıyor.

PUTİN ERİVAN’I TERCİH ETTİ, TÜRKİYE’YE DÖRDÜNCÜ İSİM

Rusya 24 Nisan davetleri nedeni ile Ankara ve Erivan arasında kaldı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Erivan’ı tercih etti. Moskova, Çanakkale törenleri için protokolde dördüncü sırada olan parlamento alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin’i gönderecek. Narışkin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le geçen hafta yaptığı görüşmede Çanakkale kutlamalarına kendisinin geleceğini açıklamıştı.

DUMA, SÖZDE SOYKIRIM AÇIKLAMASI KABUL EDEBİLİR

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’nın sözde soykırım iddiaları ile ilgili 24 Nisan’da bir karar alabileceği iddia ediliyor. Erivan’a Mart sonunda bir ziyaret gerçekleştiren Narışkin, Putin’in ziyaretini teyit etmiş ve Duma’nın da tarihi olayla ilgili bir açıklama kabul edeceğini belirtmişti.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma, 14 Nisan 1995 ve 22 Nisan 2005’de sözde Ermeni soykırımı ile ilgili açıklama kabul etmişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bu kararı kınayan bir açıklama yayınlamış, “Türklerin ve Ermenilerin karşılıklı büyük acılarına neden olan olayların çarpıtılarak bir soykırım olarak takdimi, üstelik bunun Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşananları en iyi şekilde hatırlaması gereken bir ülke Parlamentosu tarafından yapılması anlaşılamaz bir davranıştır.” ifadelerine yer verilmişti.

SARKİSYAN KIZIL MEYDAN’DA OLACAK, ERDOĞAN HENÜZ KARAR VERMEDİ

Sözde soykırım törenlerinin ardından ise Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazandığı zaferin 70’inci yıl törenleri yapılacak. Rusya açısından özel anlamı olan törenler için Türkiye ve diğer ülkelere davetler gönderildi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan davete katılacağını açıklayan ilk liderlerden. Kremlin kaynaklarına göre Türkiye ise henüz kararını vermedi. TBMM Başkanı Çiçek Moskova’da yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı seviyesinde davetiye aldıklarını, konunun değerlendirildiğini ifade etmişti.