Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dmitri Peskov, 18 saatlik yoğun çalışmanın ardından Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Minsk’te imzalanan anlaşmada Rusya’nın garantör olduğunu, uygulayacak taraf olmadığını söyledi.

Rusya’nın barış sağlamaları için taraflara çağrıda bulunan ülke olduğunu ifade eden Peskov, “Minsk anlaşması çerçevesinde kompleks tedbirlerin alınmasını isteyen ülke Rusya. Ancak, Rusya bu anlaşmayı uygulayan taraf değil. Rusya garantör, uygulanmadığında kendisine karşı adım atılması gereken ülke değil…” hatırlatmasında bulundu.

Rusya’nın fiziki olarak da çatışmanın tarafı olmadığı için adım atmasının imkansızlığına değinen Peskov, Moskova’nın Minsk’te uzlaşı sağlanan tüm konuların yerine getirilmesini ümit ettiklerini söyledi. Peskov, planda yazılan her şeyin uygulanmasının önemine dikkat çekti.

PUTİN AYRILIKÇILARA BASKI YAPTI

Ateşkesin hemen sağlanması yönünde Rusya’nın talebi olduğunu, ancak Donbslı yetkililerin bunun için 15 Şubat’a kadar süre istediğini belirten Kremlin sözcüsü, Putin’in sonuç belgesini imzalamaları için Donetsk ve Lugansk temsilcilerine baskı yaptığını ifade etti.

ZİRVEDE İKİ ANLAŞMA İMZALANDI

Normandiya Dörtlüsü (Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa) olarak tanımlanan liderlerin zirvesinde iki ayrı anlaşma imzalandığı belirtiliyor. Bunlardan ilki Rusya, Ukrayna, AGİT, Donetsk ve Lugansk temsicilerinden oluşan Temas Grubu’nun imzaadığı 13 maddelik Minsk Anlaşması’nın uygulanmasına yönelik tedbirlerden oluşan belge. İkincisi ise Normandiya Dörtlüsü liderlerinin anlaşmaya destek mahiyetinde imzaladıkları ortak deklarasyon.

RUSYA MUHALEFETİ ANLAŞMADAN EMİN DEĞİL

Rusya muhalif partiler Kiev’in daha önce de ateşkes anlaşmalarını ihlal ettikleri gerekçesi ile yeni anlaşmanın uzun vadeli olamayacağından endişe ediyor. Rusya Komünist Parti milletvekili Leonid Kalaşnikof, anlaşmanın uygulanacağı konusunda şüpheleri olduğunu, Kiev’in daha önce de Eylül ayında imzalanan anlaşmayı ihlal ettiğini savundu. Adaletli Rusya Partisi’ndan Nikolay Leviçev de ateşkesten emin olmadıklarını, beklentileri tam olarak karşılamadığını söyledi.