Kremlin, Türk Akımı doğalgaz boru hattıyla ilgili Türkiye’den sinyal beklediklerini söyledi. Rusya Türk Akımı ile ilgili henüz imzanın planlanmadığına da işaret etti.

Basına açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili Bakü’de görüştüğünü hatırlattı. Uşakov, “Türk Akımı ile ilgili henüz imza planlanmıyor. Konu Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yoğun bir şekilde ele alındı. Şimdi biz Türk ortaklarımızdan belirli sinyaller bekliyoruz.” dedi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise Haziran ayı sonunda Türk Akımı inşaatının hukuki yükümlülükleri hususunda belgelerin hazırlanması için ikili mutabakat sağlandığını açıkladı.

Bakü’de Putin ve Erdoğan arasında konunun ele alındığını hatırlatan Novak, “Görüşülen en başlıca konu, denizin altından borunun ilk hattının inşaatının başlatılması oldu. Bunun için Haziran’ın sonuna kadar deniz kısmında inşaat için izin almak lazım. Bu Güney Akım için daha önce verilen izinin onaylanmasıdır. İkincisi de Türkiye’nin özel ekonomik bölgesi ve deniz arazisinde arama çalışmalarına izin için. Bu konu da görüşüldü. Yakın zamanda hukuki yükümlülük belgesinin imzalanması gerektiği konuşuldu. Örneğin hükümetler arası sözleşme. Yakın zamanda bu hukuki prosedürlerin üzerinde çalışılması ve ilgili belgelerin hazırlanması hususunda mutabakat sağlandı.” dedi.

Rus bakan, hükümetler arası sözleşmenin ne zaman imzalanacağı ile ilgili soruya, “Ne zaman imza atılacak, şimdi bu tarih konusunda bir şey söylemem zor. Bu iç devlet prosedürü, süreç, onaylanma ve diğer gelişmelere bağlı.” şeklinde konuştu.