Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğu bölgesinde yükselen tansiyonun düşürülmesi için Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’ya ağır silahların geri çekilmesi konusunda yeni bir barış planı önerdi. Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Kiev yönetiminin Putin’in önerisini reddettiğini açıkladı.

Ukrayna’nın Putin’in planına karşılık herhangi bir öneride bulunmadığını ifade eden Peskov, “Son birkaç gündür Rusya çatışma bölgelerinde çözüm için tutarlı bir çaba sarf ediyor. Diğer çabaların yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko’ya yazılı bir mesaj gönderdi. Burada tarafların ağır silahlarını geri çekmesi öneriliyordu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Cuma sabah mektubu aldı." dedi.

Ukrayna tarafının öneriyi reddettiğini kaydeden Peskov, “Maalesef, karşı bir öneri de yapılmadı. Bununla birlikte düşmanlıklar devam ediyor. Donetsk’te bombardımanın durmadığını görüyoruz. Bölgede durum kötüleşiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Moskova’nın mevcut gelişmeler nedeni ile aşırı derecede kaygılı olduğuna değinen Peskov, “Donetsk yerleşim birimlerine yönelik bombardıman yeniden başladı. İnsanlar yeniden ölmeye başladı.” uyarısında bulundu.

Rusya Birinci Kanal’ı da Putin’in Ukrayna Cumhurbaşkanı’na gönderdiği mesajı yayınladı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile ateşkes sürecinin denetimi konusunda işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade eden Putin, 19 Eylül 2014’de imzalanan Minsk mutabakatı çerçevesinde ağır silahların geri çekilmesini talep etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da 16 Ocak olarak belirlenen Temas Grubu toplantısına Kiev yönetiminin katılmaması eleştirildi. Tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk temsilcilerinin Minsk’e gelmesine rağmen Kiev’den temsilcinin katılmadığı belirtilen açıklamada, “Biz hafta başında toplantının yapılabilmesi için tüm ihtimalleri değerlendiriyoruz. Katılımcı ve sürece etkisi olanlardan toplantının tekrar iptal edilmemesi için ellerinden geleni yapmalarını istiyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Normadiya Format olarak nitelenen Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderlerinin katılımı ile 15 Ocak’ta Astana’da yapılması planlanan zirve de somut gelişme olmadığı gerekçesi ile ertelenmişti.

Ukrayna’da düzenli ordunun Donetsk bölgesinde operasyonlara başladığı, uzun aradan sonra ilk kez savaş uçaklarının da kullanıldığı kaydediliyor. TASS’a bilgi veren yerel kaynaklar son 24 saattir saldırıların sürdüğü, en az 2 kişinin hayatını kaybettiği ve 16 kişinin de yaralandığını ifade etti.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ise 13 Ocak’ta bir yolcu otobüsüne roketli saldırıda 13 sivilin hayatını kaybetmesini protesto için yürüyüş düzenlendi.