Kremlin İdari Başkanı Sergey İvanov, yolsuzlukların Rusya’nın güvenliği ve ulusal egemenliği açısından doğrudan tehdit oluşturduğunu söyledi.

Yerel yöneticilerle Moskova dışında bir araya gelen İvanov, “Rusya’da rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele konusunda çalışma başlattık. Ancak bunun etkinliği daha da artırılmalı. Son yıllarda önemli başarılar da elde edildi.” dedi.

Rüşvet verenlerin ve hırsızların altındaki halının çekildiğine değinen İvanov, “Bu adımı korumamız gerekiyor. Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele çalışmalarını yoğunlaştırmalıyız.” talebinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 2011’de ülke genelinde rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele çalışması başlatmıştı. Hükümet, milletvekilleri ve üst düzey bürokratların mal varlıklarında şeffaflığın sağlanması için yurt dışında hesap açmalarına yasak getirilmişti.

Rusya Savunma Eski Bakanı Anatoli Serdyukov’un görev yaptığı 2012’de bakanlığa ait mülklerin satışı ile ilgili 130 milyon dolarlık bir yolsuzluk tespit edilmiş, bunun üzerine bakan da görevden alınmıştı.

Geçen yılın ilk yarısında 120 bin yolsuzluk davası açıldığını, 5 bin civarında resmi görevlinin bu iddia ile yargılandığını ifade eden İvanov, 200 civarında memurun da rüşvet ve yolsuzluk gerekçesi ile işten atıldığını söyledi.

KRAL GİBİ DEĞİL, TEVAZU İÇİNDE YAŞAYALIM

Rusya devletinde her kademede çalışan görevlilerden “kral gibi yaşamak” düşüncesinden tamamı ile uzak olmalarını isteyen İvanov, “Hükümet çalışanları kesinlikle kral gibi yaşamamalı. Bu biraz unutulan bir deyim. Ancak bana göre bunu hatırlama zamanı. Hatasız olma ve tevazu içinde yaşama öne çıkmalı…” dedi.

Rusya’da 2014’de devlet çalışanlarının vergileri ile ilgili yaptıkları beyanların yarısının hatalı olduğunun tespit edildiğini ifade eden İvanov, “Bölgelerde görev yapan devlet yetkililerinin vergi beyanlarının yüzde 47’sinde hata ve tutarsızlıklar var. Ben burada doğrudan bir şeylerin saklandığı suçlamasında bulunmuyorum. Bazıları apartman ve diğer mülklerini bildirmeyi unutmuş olabilir. Bu farklı bir kategori…” şeklinde konuştu. İvanov konunun bundan sonra çok daha ciddi bir şekilde ele alınacağı uyarısında bulundu.