Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “İslam Almanya’ya aittir” açıklamasına bir destek de Baden- Württemberg (BW) Eyaleti’nin Yeşiller Partili Başbakanı Winfried Kretschmann’dan geldi.

Eyalet meclisinde düzenlenen basın toplantısında İslam karşıtı Pegida’ya mesafe koyulduğunu, ancak buna rağmen görüşme talebi gelirse buna karşı olmadıklarına işaret eden Başbakan Kretschmann, İslam’ın Almanya’ya ve eyalete ait olduğunun altını çizdi. Başbakan Kretschmann, "Bu tartışmalara bir anlam veremiyorum. Almanya’da milyonlarca Müslüman yaşıyor. Bu nedenle, mantıklı olarak İslam Almanya’ya aittir. Eğer Müslümanlara hoş geldiniz deyip sonra da ‘İslam Almanya’ya ait değil’ denirse bu tezat olur." ifadesini kullandı.

Müslümanların anayasal ve hukuki düzenle uyum içinde olması konusunda idarenin rolüne de değinen Başbakan Kretschmann, Müslümanların dini bayramlarını onlarla birlikte kutlamanın önemine vurgu yaptı. Başbakan Kretschmann şöyle devam etti: "İnanç hassasiyetlerine saygı duymalıyız. Eleştiriye ve karikatüre kanunlar ile sınırlama konursa birlikte yaşam zorlaşır. Hassasiyetleri dikkate almalıyız."

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel’in Dresden’de İslam karşıtları ile konuşması tartışılırken, Başbakan Kretschmann Pegida’nın destekçileri ile şu an görüşme konusunda bir aciliyet görmediğini, ancak onlardan bir görüşme talebi olduğu takdirde buna karşı olmayacağını ifade etti.

Siyasi çevrelerde, Başbakan Kretschmann’ınbu açıklamaları, Sigmar Gabriel’e destek, geçtiğimiz hafta Saksonya Eyalet Başbakanı Stanislaw Tillich’in “İslam Saksonya’ya ait değil” açıklamalarına da bir cevap olarak algılandı.

Almanya Piskoposlar Konferansı ve Rottenburg Piskoposu Gebhardt Fürst de dini inançlar için medyadan ve karikatüristlerden daha fazla saygı beklediğini açıkladı.