Almanya'nın başkenti Berlin’in Kreuzberg semtinde kiracıların dertleri bitmiyor. Bizim Bakkal’ın kapanması engellendikten sonra elde edilen başarıyı örnek alan Kotti&Co ve Bizim Kotti inisiyatifleri de harekete geçerek direnişlerini yoğunlaştıracak.

Kotti&Co ile Bizim Kotti bugün, yarın akşam yürüyüş düzenleyecek. Yürüyüşe Ahmet ile Emine Çalışkan’ın işlettiği Bizim Bakkal’ın kapısına kilit vurulmasını durduran Bizim Kiez adlı mahalle inisiyatifi destek verecek. ‘Gürültü yürüyüşü’ adı verilen, bolca gürültü çıkararak dikkat çekmeyi hedefleyen etkinlik, Skalitzerstr.142 numarada bulunan apartmanda ikamet eden kiracılara yapılan zamların geri çekilmesi amacıyla düzenlenecek. Kreuzberg’te, Kottbusser Tor U-Bahn istasyonuna bir kaç adım uzaklıkta bulunan apartmanda oturanların kiralarına neredeyse 400 Euro’ya varan miktarlarda zam yapılmış durumda.

"KREUZBERG’İ TERK ETMEMİZİ İSTİYORLAR"

Apartmanda ikamet eden 12 kiracıdan biri olan Fatma Gülcan kiranın 775 Euro olduğunu ancak geçen ayın ortasında ev bürosundan aldıkları bir mektup ile kiralarının, bu aybaşından itibaren bin 10 Euro’ya yükseltildiğini anlatıyor. 35 yaşındaki üç çocuk annesi Fatma Gülcan "Bizim Kreuzberg’i, Kotti’yi terk etmemizi istiyorlar ama biz nereye gidelim. Buraya alıştık. Çocuklarımızın okulları burada, her şeyimiz burada biz bir yere gitmeyeceğiz." derken komşusu 40 yaşındaki, dört çocuk annesi Derya Mızrak, "15 yıldır bu apartmanda oturuyoruz, bizim kiramıza da yaklaşık 125 Euro birden zam yapıldı. Bu zamları anlamakta zorlanıyoruz. Hani dört dörtlük hizmet verilse de karşılığında zam yapılsa amenna. O da yok. Bu büyük bir insafsızlık." şeklinde konuşuyor.

Gerek Mızrak gerekse Gülcan konutlarda rutubet olduğunu, pencere çerçevelerinin su geçirdiğini, yağmur yağdığında çerçevelerden yağmur suyu sızdığını, bazı duvarların küf tuttuğunu, ev bürosunun apartmanla hiç ilgilenmediğini anlatıyorlar.

"ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN"

Çevrede 'Jecky' adıyla tanınan apartman sakinlerinden 19 yaşındaki Sri Lanka asıllı Jekatha Karunaharamoorthy apartmanın genel bakımsızlığına dikkat çekiyor, apartman kapısının tamir edilmesi gerektiğini önemle hatırlatıyor ve ekliyor: "Biz kiralara yapılan zamların geri çekilmesini istiyoruz. Sanki büyük restorasyon yapmışlar gibi bizden yüksek zam talep ediyorlar. Bu çok büyük bir haksızlık. Geçen hafta gelip sorunlarımızla ilgileneceklerini söylemişlerdi. Bekledik. Kimse gelmedi.Kreuzberg bizim sayemizde Kreuzberg oldu. Kreuzberg bizim memleketimiz. Biz Kotti’yiz ve burada kalıcıyız." diye kararlı bir ses tonuyla taleplerini dile getiriyor.

Derya Mızrak, "Durumumuz çok vahim." şeklinde konuşuyor ve adaletsiz kira zammına isyan ederek ev bürosuna "Ellerini vicdanlarına koysunlar, hepimizin çoluğu çocuğu var. Bu kadar zammı biz nasıl öderiz." diye sesleniyor.

Skalitzerstrasse 142 numarada bulunan apartman sosyal konutlardan oluşuyor. Son yapılan zamlarla birlikte konutların metrekare başına kira ücreti 6 Euro 70 Cent’e yükselmiş durumda.

Kiracıların haklarını korumak ve savunmak amacıyla bundan üç yıl önce kurulan Kotti&Co İnisiyatifinden mimar Tashy Endres (33) şu anda serbest piyasada metrekare başına konut kiralarının ortalama değerinin 5 Euro 50 Cent, sosyal konutlarda ise ortalama değerin 5 Euro 90 Cent olduğunu anlatıyor ve sosyal konutların daha ucuz olması gerekirken serbest piyasadan daha pahalı olduğuna dikkat çekiyor. Berlin’de yeni bir kiracılar yasasına ihtiyaç duyulduğunun da altını çizen mimar Endres sorunun bir kaç apartmanla sınırlı olmadığını, binlerce kiracının aynı sorunla karşı karşıya bulunduğunu belirterek bu akşamki yürüyüşe katılmaya çağırıyor.