Avustralya’daki motosiklet çeteleri, işledikleri suçları gizlemek için polislerin takip edemediği özel şifreli telefonlar kullanıyor. Sydney Polisi, en son olarak rakip çete üyeleri tarafından öldürülen Cehennem Melekleri çete üyesi Tyrone Slemnik cinayetinde bu tür şifreli telefonların kullanıldığını açıkladı. Avustralya güvenlik yetkilileri söz konusu duruma işaret ederek, suç çetelerinin bu tür takip edilemeyen şifreli telefon kullanmalarının önüne geçilmesini istiyor.

Bu ay içinde Sydney’de bir apartman dairesine baskın yapan polisler, 55 adet özel şifreli telefon ele geçirdi. Polis, telefonlarla yakalanan zanlının 800 kişilik müşteri listesinde farklı suç çetesi üyelerinin isimleri olduğunu açıkladı.

Özel şifreli bilgisayar programı ve Amerikan sim kartlarının kullanıldığı bu telefonların 6 aylık abone üyeliği, 2300 ila 2800 dolara satılıyor. Kullanıcılar, sonraki her 6 ay için bin dolar ödüyor. Bu telefonlar için özel olarak üretilmiş programlar da satışa sunulmuş durumda.

Durumun ciddiyetinin farkına varan Avustralya Polis Teşkilatı ise, bu telefonları üreten Blackberry şirketinin Kanada’daki merkezine özel bir ekip göndererek, bu şifreli telefonların içindeki bilgilerin şifresinin nasıl kırılabileceğini öğrenmeye çalışıyor.

Yeni Güney Galler Eyaleti Suç Komisyonu tarafından yayınlanan raporda ise bu telefonların en az iki cinayet olayında kullanıldığı belirtildi. Komisyon özellikle son iki yılda bu tür telefonların sayısının arttığı uyarısında bulunarak, Phantom Secure BlackBerry telefonları ve akıllı telefonlara ücretsiz olarak yüklenen bilgisayar programlarının piyasada rahatlıkla bulunduğunu açıkladı.

BlackBerry telefonlarına yüklenen bir program sayesinde bu telefonlardaki konuşmalar dinlenemiyor ve ele geçirilen telefonlardaki konuşmaların şifreleri kırılamıyor. Polisin verdiği bilgilere göre, Phantom Secure isimli Kanadalı şirket, Avustralya’da muhtelif temsilcilikler dağıttı.

Phantom Secure şirketi konuyla ilgili ise herhangi bir yorum yapmıyor.