Almanya'da Federal Anayasa Mahkemesi’nin, öğretmenlere genel bir başörtüsü yasağı uygulanamayacağı yönündeki kararı siyasette beklenen karşılığı bulmaya başlıyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalte Meclis Grubu Eğitim Politikası Sözcüsü Renate Hendricks konuyla ilgili bir açıklama yaparak, “Okul Yasası’nı en kısa zamanda değiştireceğiz.” dedi.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 2005-2010 yılları arasında işbaşında olan Rüttgers hükümetinin, Okul Yasası’nda yaptığı düzenlemeyle öğretmenlere getirdiği başörtüsü yasağı, Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla iptal edilmiş oldu.

Mahkeme’nin, genel bir başörtüsü yasağının anayasal güvencedeki din özgürlüğüne aykırı olacağına karar verdi. Karar KRV’li politikacıları harekete geçirdi. İlk açıklamalardan biri KRV eyaletinde SPD/Yeşiller Koalisyon Hükümeti’nin büyük ortağı SPD’den geldi. SPD Eyalet Meclis Grubu Eğitim Politikası Sözcüsü Renate Hendricks kararı, “Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararını olumlu karşılıyoruz, çünkü mahkeme bu kararla yıllardır süren başörtüsü tartışmasına bir nokta koyup, hukuksal bir zemine yaratıyor.” dedi.

Kararın din ve mezhep ayrımcılığı yapılamayacağının altını çizdiğini hatırlatan Henricks, “Bu mahkeme kararı, devletin mezhep ayrımcılığı yapamayacağını vurgulamaktadır. Federal Anayasa Mahkemesi aldığı bu kararla, eyalette bir önceki koalisyon hükümetinin aldığı başörtüsü yasağını çöpe atmıştır. Zamanında SPD ve Yeşiller birçok uzman ile birlikte CDU ve FDP’yi uyarmış, ancak önceki hükümet bu uyarıları dikkate almamıştı." dedi.

Kararın yeni perspektifler getirdiğine dikkat çeken Henricks, “Ayrıca bu karar kadın Müslüman din dersi öğretmenleri için istikrar ve eyaletteki okullarda istihdam perspektifi getiriyor. Federal Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararı en kısa sürede gözden geçirip, Okul Yasası’nı karara uygun şekilde değiştireceğiz.” ifadelerini kullandı.