Almanya'da gençlerin hapishanede radikalleştiğine dair iddialara karşı, Kuzey Ren Vestaflya'da önlemler alınıyor. Adalet Bakanı Thomas Kutschaty’nin basına tanıttığı beş adımlık yol haritasına göre ilk adım olarak Müslüman mahkûmlara manevi rehberlik çalışmaları geliştirilecek.

Hâlihazırda eyaletteki 36 hapishanenin 30’unda yüz kadar imamın istikrarsız dahi olsa bu işi fahri olarak yürüttüğü ifade edildi. İmamların tespiti konusunun Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM) ile görüşüldüğünü ifade eden Kutschaty "Hristiyanlarda olduğu gibi tek muhatabımız yok. İki yıl içerisinde bunun oluşacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu. İslam din derslerinde olduğu gibi‚ danışma kurulu’ benzeri bir yapı üzerinde durulduğunda belirten Kutschaty alınacak imamlardan sadece cuma namazı kıldırmalarını değil mahkûmlara doğru İslam’ı anlatarak demokratik düzende aşırılıktan uzaklaştırmalarını da beklediklerini sözlerine ekledi.

RADİKALLEŞME KONUSU DOKTORA TEZLERİ İLE ARAŞTIRILACAK

Kutschaty‚ KRV hapishanelerinde radikalleşmelere karşı önlemler’ isimli araştırma projesine İslam ilahiyatçılarını davet ederek şöyle konuştu: "Radikalleşmiş kişilere karşı neler yapılabilir ve topluma tekrar nasıl kazandırılabilirler. Diğer taraftan diğer mahkûmların radikalleşmesinin önüne nasıl geçilir bilgisini kazanmak istiyoruz." Hiçbir tecrübenin olmadığı bu konuyla ilgili hapishanelerde araştırmalar yapılması öngörülüyor.

ADALET SİSTEMİ İÇERİSİNE ÇOK SAYIDA GÖÇMEN ALINACAK

Proje kapsamında Adalet Bakanlığı çalışanları içerisindeki göçmen oranını artıralacak. Konuyla ilgili göçmenlere açık davette bulunan bakan "Yabancı dil ve yabancı kültürü bilenler gelişmeleri daha önceden sezebilir ve karşı tedbir alabilir. Bu konuda çok güzel tecrübelerimiz var." diyerek başvuruları beklediklerini belirtti. Bunlarında ötesinde eyaletler arası işbirliğine geçmişten daha fazla önem verilecek.

Diğer bir adım olarak da hapishane personelinin düzenli bir şekilde konuyla ilgili seminerlere katılarak yetiştirilmeleri ve konuya daha bilinçli yaklaşmaları sağlanacak. Kutschaty konuyu "Personelin kendini geliştirmesi için Almanya’ya örnek olacak çeşitlilikteki kurslarımızı daha da çeşitlendireceğiz." şeklinde anlattı. Bakan, Haziran ayındaki adalet bakanları toplantısında bu konulardaki ortak çalışmalarda başkanlığı üstlenebilecekleri teklifini götürecek.