Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde Hauptschulelerin işlevi ve öğrenci sayısı giderek azalıyor. Halk arasında diğer okullardan geriye kalanların okulu anlamında ‘Restschule’ imajı olan bu okullara bu eğitim dönemi kayıtların çok az olduğu belirtildi.

KRV Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann’ın meclis okul/eğitim komisyonuna sunduğu rapora göre eyalet genelindeki Hauptschulelerin yüzde 60’ına yeni kayıt gelmedi. Yani her iki okuldan daha fazlasında bu sene beşinci sınıf öğrencisi yok. Bu trendin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi ve bir kaç yıl içinde de bu okulların ya tamamen kapanması ya da başka okul çeşidine dönüşmesi söz konusu.

KRV SPD ve Yeşiller Koalisyon Hükumeti daha faydalı gördükleri Sekundarschule’yi Ekim 2011’de bir okul yasası değişikliği ile devreye sokarak Haupschulenin görevini değiştirerek bu okullara kaydırmıştı. Konunun çarşamba günü meclis okul/eğitim komisyonu toplantısında tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.

REALSCHULE ÖĞRENCİLERİ DE AZALIYOR

Diğer taraftan Löhrmann’ın raporuna göre ilk defa eyaletteki 504 adet Realschule sayısı 485 olan Hauptschule sayısından daha yüksek oldu. Buradaki azalmanın sebebinin ise bazı Hauptschulelerin öğrencisizlik yüzünden kapanması bazılarının ise yeni okul çeşidi olan Sekundarschule’ye dönüşmesi ile açıklanıyor. Şartların böyle devam etmesi durumunda bu sayının gelecek sene 450’ye düşeceği tahmini yapılıyor. Son beş yıl içinde bu okulların öğrenci sayısında yüzde 65 oranında azalma olmuş. Bu sene de öğrenci sayısının bir önceki yıla oranla yüzde 16 azalarak 100 bin olduğu kaydedildi.

On yıl önce eyalette bu okullardan tam 723 adet vardı. Yeni devreye sokulan Sekundarschule çeşidinin tüm okul çeşitlerini içinde barındırmasından dolayı Realschuleleri de etkilediği ifade ediliyor. Buradaki öğrenci kayıplarının ise daha çok velilerin tam gün eğitim veren okulları tercihleri ile ilgili. Bu okul çeşidinde Hauptschule’lerden farklı olarak henüz okul kapanma vakası görülmedi.