Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti, iltica başvurusu reddedilen mültecileri kararlı bir şekilde geri gönderecek. Ancak geri gönderme işlemi tamamen ‘insani’ şartlarda olacak ve ani bir uygulama yapılmayacak. Başbakan Hannelore Kraft eyaletteki üçüncü mülteci zirvesi çıkışındaki “Geri gönderilmesi gerekenleri geri göndereceğiz. Ama gece yarısı aileleri yatağından kaldırıp küçük çocukları ile birlikte burayı terkcedin demeyeceğiz.” sözleri ile özel durumlarda ayrı uygulamalar olabileceğine işaret etti. Almanya’ya iltica için yalnız gelen özellikle de erkekler haber verilmeden sınırdışı edilebilecekler.

Buna mukabil çocuklu ailelere önceden haber verilecek ve hazırlık yapmalarına fırsat tanınacak. İçişleri Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre bu yıl içinde sadece KRV’den 3 bin kişinin başvurusuna olumsuz cevap verilerek sınırdışı edildi. Bunların yüzde 90’ı ise gönüllü olarak Almanya’yı terk etti. KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger, KRV’nin sınır dışı etmede lojistik herhangi bir sorunu olmadığı gibi direnenlere de rastlamadığını dile getirdi. Bakanı Ralf Jäger karşılaşılan sorunların daha çok geri gönderilen ülkelerin kabul etmemesi, kişinin kimliğinin olamaması veya hasta olması olduğunda dikkat çekti.

Eyalette bu yılın Ağustos ayında 40 bini Duldung kapsamında olan 52 bin kişinin sınır dışı edilmesi kararlaştırılmış. KRV birkaç aydır sınır dışı edilecekler konusunda hızlandırılmış uygulama yapıyor. Kosova’dan gelen mültecilere yapılan sözkonusu uygulamanın Arnavutluk’tan gelenleri de kapsayacağı dillendiriliyor.