Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Erbil şehrinde, kurbanlık hayvan fiyatlarının geçen seneye oranla düşmesine rağmen, satışlarda büyük azalma yaşandığı bildirildi. Satıcılar, bunu IŞİD'in bölgede oluşturduğu istikrarsızlık ve Bağdat hükümetinin Erbil’e uyguladığı bütçe ambargosuna bağlıyor.

Pazarda kurbanlık satan Kemal Hacı isimli şahıs, bu sene fiyatların çok uygun olduğunu, fakat halkın alım gücünün düştüğünü söyledi. Hacı bölgede yaşanan güvensizliğin ve IŞİD'in oluşturduğu istikrarsızlığın, bu sene kurban satışlarına da olumsuz yansıdığını aktardı.


Hacı:” Geçen yıl aynı dönemde 45 tane büyük baş kurbanlık hayvan satmıştım. Ancak bu yıl sadece 24 tane satabildim. Bizim halkın her şeye rağmen kurban kesmeye devam edeceğini umuyorum." dedi.

Kurbanlık pazarında tartıcılık işi yapan Mesud Ali isimli esnaf ise yurtdışından ithal edilen kurbanlık hayvanından şikâyet etti.

Her yıl binlerce kurbanlık hayvanın yurtdışından ithal edildiğini söyleyen Ali, yerli çiftçinin bu durumda mağdur olduğunu öne sürdü.

Ali," Her yıl İran, Türkiye, Hindistan ve daha adını bilmediğim ülkelerden bölgeye hayvan ithal ediliyor. İthal edilen kurbanlık hayvanlar, hiçbir sağlık kontrolünden geçirilmiyor. İthal hayvan yerli çiftçilere de zarar veriyor." ifadesini kullandı.

Osman Arif şahıs ise kurbanlık hayvanların fiyatını uygun bulduğunu, ancak vatandaşta para olmadığı için satışların iyi olmadığını aktardı.