Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin başkanlık seçiminin parlamentoda çözülecek bir sorun olmadığını dile getirdi.

Mesud Barzani’nin görev süresi 14 gün sonra sona eriyor. Barzani, daha önce Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yazı yazarak başkanlık görevi için seçim yapılmasını istemişti. Ancak YSK, yeterli miktarda kaynak bulunmadığı nedeni ile seçimin yapılamayacağını belirtmişti.

Kürt siyasi partileri, Barzani’nin başkanlık süresi sona ermeden önce bir noktada uzlaşmak istiyor. Ancak meclisteki Kürdistan Demokrat Partisi(KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği(KYB) ve Goran(Değişim) partileri arasında bulunan görüş ayrılığı nedeni ile geçen her gün tartışmalar daha büyüyor.
KYB ve Goran partisi Barzani’nin başkanlık sorununu parlamentoda çözmek isterken, buna KDP yanaşmıyor.

Geçtiğimiz 23 Haziran'da KYB, Goran, İslami Birliği Partisi ve İslami Toplumu Partisi meclise 4 ayrı yasa tasarısı sunarak Barzani’nin parlamentoda seçilmesini önermişti.
Ancak KDP meclis oturumunu boykot ederek , KDP ve Barzani’ye karşı komplo kurulduğunu öne sürmüştü.
Bugün Barzani Erbil'de bulunan İslami Birliği partisinin genel merkezini ziyaret etti. Barzani, İslami Birliğinin Genel Sekreteri Muhammed Ferej ile bir araya geldi.

Ziyaretin ardından basın mensuplarına kısa bir değerlendirmeden bulunan Barzani," Biz parlamentoyu ve hükümeti uzlaşı kültürü ile kurduk. Parlamentoyu birbirimizin kemiğini ve iradesini kırmak için kullanamayız. Umarım bir uzlaşmaya varırız ve bu milletin yakasına yapışan sorunları hep beraber çözeriz. Bu sorunun parlamentoda çözüleceğini düşünmüyorum.” ifadesini kullandı.