Endülüs Emevi devleti zamanında yapılan Kurtuba Camii'nin isim hakkı İspanya’da paylaşılamıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki 8. asır İslam medeniyetine ait eser yüzünden Endülüs bölgesindeki sol görüşlü belediyeler ile Kilise karşı karşıya gelirken, buna bir de bira markası eklendi.

Yakın zamanda Kurtuba Camii’nin ismini “Catedral de Cordoba” (Cordoba Katedrali) olarak değiştiren Kilise, paha biçilmez tarihi eserle ilgili her türlü isim haklarını kontrol altına almak istiyor.
“La Catedral de Cordoba” ve “Mezquita de Cordoba” (Kurtuba Mescidi) isimlerinin patentini alan kilise yetkilileri, “Mezquita Catedral”, (Mescit-Katedral) “Conjunto Monumental Mezquita Catedral de Cordoba”, (Kurtuba Mescit-Katedral Anıtı) “Conjunto Monumental Catedral, (Anıt Katedral) Antigua Mezquita de Cordoba” (Kurtuba Antik Katedrali) ve “Catedral, Antigua Mezquita” (Antik Mescit-Katedral) isimlerini tescil ettirdi.

Kilise, bu markadan "ekonomik gelir elde etme amaçları olmadığın" belirterek”, çay, kozmetik, teknoloji, ulaşım ve ilaç gibi akla gelebilecek her alanda kullanım hakkını korumak için patent aldı.

MAHKEME: "MEZQUİTA" BİRA MARKASIDIR

Ancak İspanyol bira üreticisi Mahou’nun, “Alhambra” markası altında ürettiği ve içinde yüzde 7,2 alkol bulunan “Mezquita” (Mescit) birası sorun çıkardı.

Granada kökenli “Alhambra” şirketi, Mahou tarafından satın alınmadan önce, 2002’de “Mezquita de Cordoba” isminin alkollü içecekler için kullanmak üzere patentini almıştı.

Kilise’nin Kurtuba Camii’yle ilgili her türlü referansa sahip çıktığını gören Mahou, Cordoba Katedrali aleyhine dava açtı.

Mahou’yu haklı bulan Madrid mahkemesi, katedralin bin 500 Euro mahkeme masraflarını da karşılaması gerektiğine hükmetti.

1920 yılından beri var olan “Mezquita” birası, 1939 senesindeki bir reklamında, sarıklı bir adamı elinde yarısı dolu bira bardağıyla “Kur'an bunu yasaklıyor, ama o kadar nefis ki...” şeklinde resmetmişti.