Kuveyt güvenlik güçleri, 'gizli kayıt yapmak, terör örgütlerine silah temin etmek ve devletin özel bilgilerine ulaşıp İran'a göndermek' suçlamasıyla 25 İranlı vatandaşı gözaltına aldı. Gözaltına alınan İranlıların ülkede casusluk faliyetlerinde bulunduğu iddia ediliyor.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı tarafından gözaltına alınan 25 İranlı ve bir de Kuveyt vatandaşı olamak üzere 26 kişi bugün ülkede casusluk faaliyetlerinde bulunduğu suçlamasıyla hakim karşısına çıkarıldı. Kuveyt Ceza Mahkemesi Başkan Yardımcısı Muhammed El-Daic, gözaltına alınan İranlıların, 'önemli kişileri kayıt altına almak için gizli kamera temini ve yerleştirilmesi, ağır ve hafif silah dağıtması, devletin özel bilgilerine ulaşıp İran'a aktarması' gibi suçlardan yargılanacaklarını duyurdu. Hakim Deic, 'ülkeyi bölmeye çalışan bir casusuluk şebekesi' olduğunu ileri sürdü. Gözaltı sürelerinin devamına karar veren mahkeme, gelecek günlerde davayla ilgli gelişmeleri açıklayacaklarını aktardı. Mahkemede sürecin devam ettiği vurgulanarak, ajanlık faaliyetlerinde bulunanlara Kuveyt'te izin verilmeyeceği ifade edildi.

Kuveyt yaklaşık 35 yıldır 'siyasal islamı' Ortadoğu'ya yaymaya çalıştığı gerekçesiyle İran'la hiçbir diyaloğa girmemişti. 1979'daki İran İslam Devrimi'nin ardından geçen yıl Haziran ayında Kuveyt Emiri Sabah Ahmet Cabir Sabah, Tahran'ı ilk kez ziyaret etmişti. Uzun bir aradan sonra devlet başkanları düzeyinde gerçekleşen bu görüşmelerde, güvenlik, hava, taşıma, gümrük, spor, turizm ve çevre konularında yedi önemli anlaşmaya imza atılmıştı. Özellikle turizm anlaşmasıyla İranlı vatandaşların Kuveyt'e direkt gelmeleri ülkedeki dini oteriteler tarafından zina olarak sayılan muta nikahının ülkede yayılacağı gerekçesiyle eleştirilmişti. Ayrıca görüşmelerde mezhepsel çatışmaların önüne geçilmesi için yeni çalışmaların yapılması kararı alınmıştı. Bilindiği üzere Kuveyt halkının tamamımına yakını Sünni, İran halkı ise Şii mezhebine mensup.