Kuveyt Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yayınladığı bildiride, Al-Watan Gazetesi ve ona bağlı olan basın-yayın kuruluşlarını kapattığını duyurdu.

Bakanlık, Al-Watan Gazetesini kapatma nedenini, sermaye yetersizliği olarak gösterdi. Kuveyt Ceza Mahkemesi Başkanı Nebil Awad ise Temmuz 2013’te Mısır’daki askerin, İhvan yanlısı ve ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı gerçekleştirilen müdahaleye karşı çıktığı ve Rabia olayları hakkında yanlı yayın yaptığı için kapanması yönünde karar verdiğini açıkladı.

Watan Gazetesi ise Mursinin cumhurbaşkanı olduğu dönemde ülkeyi ve devlet başkanını övmenin normal bir hareket olduğunu savunarak, özel bir bağ kurularak verilen kararı siyasi olarak değerlendirdi. Böylece davanın, bakanlığın açıkladığı gibi ticari olmadığı da belirtildi.

Gazetenin kapatılmasıyla ilgili mahkemenin ve Bakanlığın kararlarının ayrı ayrı olduğuna dikkat çekildi. Bunun ise kapatma kararının siyasi olduğuna işaret ettiği vurgulandı.

Karar ile birlikte gazetenin dışında gruba ait Al-Watan Tv, spor kanalı Goalna, El-Safah dergisi, kadınlara yönelik El-Maraeh ve magazin alanında yayın yapan Leyali Fabruary dergileri de kapatıldı.

Bugünden itibaren yayınların ve baskıların durdurulduğu mahkeme tarafından taraflara iletildi.

Öte yandan, özel bir teşebbüs olan Al-Watan Gazetesi Kuveyt’te ve Ortadoğu’da en fazla takip edilen basın yayın kuruluşları arasında gösteriliyor.

Kuveyt Mahkemesi yaklaşık bir yıl önce de yine Al-Watan gazetesiyle birlikte Alam Al Yawm’e, haber yasağına uymadıkları gerekçesiyle iki haftalığına yayın durdurma kararı vermişti.