Kuzey Kore Savunma Bakanı Hyon Yong-chol, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un Askeri Kurultay’daki konuşması sırasında uyukladığı için idam edildi.

Güney Kore Parlamentosu’nda milletvekillerinden oluşan komisyona brifing veren Milli İstihbarat Servisi (NIS), Kuzey Kore Savunma Bakanı Hyon Yong-chol'un 30 Nisan’da idam edildiğini duyurdu. NIS’in verdiği bilgiye göre, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un Askeri Kurultay’daki konuşması sırasında Hyon’un uyuklamasından ötürü sadakatsizlik ve saygısızlıkla suçlandığı bildirildi. NIS, infazın söz konusu kurultaydan 2 veya 3 gün sonra gerçekleştiğini kaydetti.

Verilen bilgiye göre Hyon'un, askeri okulda herkese açık bir şekilde uçaksavarlarla idam edildiği iletildi. İdam haberi Kuzey Kore’ye yakın haber kaynakları tarafından doğrulanmazken, söz konusu haber Güney Kore medyasında ana gündem maddesi haline geldi.

Uzmanlar, bu idamın Kuzey Kore Genelkurmay Başkanı Ri Yong-ho ile Kim Jong-un’un eniştesi Jang Song-taek’in idamı ile farklı olduğunu düşünüyor. Diğer iki infazda hukuki sürecin işletildiğini ve basın üzerinden duyurulduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu idamın halen Kuzey Kore’deki yerel medyada yer almamasını sıra dışı buldu.

HYON’UN RUSYA İLE OLAN İLİŞKİSİNDEN Mİ İNFAZ EDİLDİ?

Güney Kore medyasındaki bazı Kuzey Kore uzmanları, Hyon’un Rusya ile olan sıkı ilişkilerinin bu idama neden olabileceğine dikkat çekti. Kim Jong-un’un Putin’in davetini kabul etmesine rağmen Moskova’daki zafer kutlamalarına bir anda gitmeme kararı verdiğini hatırlatan uzmanlar, bu karar ile son zamanlarda bazı askeri meselelerden ötürü Moskova yönetimi ile sıkı bağlar kuran Hyon’un idamı arasında bir ilişki olabileceğine vurgu yaptı.