Kuzey Kore’nin kendi standart saat dilimini oluşturmasına Güney Kore tepki gösterdi. Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, kuzey-güney diye ayrılan halkın bir de saat diliminin farklı olmasını yanlış buldu.

Kore’nin 2. Dünya Savaşı’nın ardından 15 Ağustos 1945’te Japonya’nın işgalinden kurtulmasının 70. yıldönümünde kutlama hazırlıkları Kore Yarımadası’nda devam ediyor. Hem Kuzey Kore hem Güney Kore büyük kutlama törenleri düzenlemeye hazırlanırken, Kuzey Kore’den sıra dışı bir haber geldi. Kuzey Kore yönetimi, 15 Ağustos’tan sonra saatleri yarım saat geri alarak Japonya ile aynı saat diliminden çıkacağını duyurdu. Kuzey Kore’nin kendine has saat dilimi oluşturma haberi tüm dünyada dikkat çekerken, Güney Kore de kararı yanlış bulduğunu bildirdi.

Bugün sabah bakanlar toplantısında gündeme dair konuşma yapan Güney Kore Devlet Başkanı Park, Kuzey Kore’nin kendine has saat dilimi oluşturmasına değindi. Kore halkının Kuzey-Güney diye ayrıldığına dikkat çeken Devlet Başkanı Park, bir de saat uygulaması olarak ayrı kalmalarının yanlış bulduğunu belirtti. Kuzey Kore ile Güney Kore’nin tekrar bir ülke altına birleşmesi için gayret ettiklerini hatırlatan Park, kendilerine sorulmadan böyle bir saat dilimi oluşturmasına üzüldüğünü aktardı.

Öte yandan uzmanlar, Kuzey Kore’nin böyle bir uygulamaya girmesi ile iki ülke arasında iletişimde bazı hataların çıkabileceğine dikkat çekti. Özellikle Güney Koreli yatırımcılar tarafından kurulan Kuzey Kore’deki Kaesong Sanayi Bölgesi’nin işletilmesinde bazı sorunların çıkabileceğine dikkat çekildi.