Dünya Petrol Konseyi’nin verilerine göre 2015-2030 yılları arasında Kuzey Kutbu’ndan çıkarılacak petrol ve doğalgazdan en büyük payı yüzde 55 ile Rusya alacak. Rusya, şu anda günlük 600 bin varil olan kapasitesini 2030 yılına kadar 3,6 kat artırarak günlük 2,2 milyon varile çıkaracak.

Norveç enerji şirketi Rystad Energy’nin proje yöneticisi Jon Marsh Duesund, Dünya Petrol Konseyi’nde açıkladığı raporda 2020 yılında Kuzey Kutbu’nda büyük rezerv artışı olacağını belirtti. Buna göre rezerv artışı hem mevcut kaynakların kapasitelerinin artmasıyla hem de yeni kaynakların açılmasıyla gerçekleşecek.

Kuzey Kutbu’ndan petrol ve doğalgaz çıkaran Rusya dışındaki diğer ülkeler de kapasitelerini 4,4 kat artıracak. Rusya’dan sonra en büyük payı alacak olan ülkeler ise Norveç, Kanada ve ABD olarak sıralandı. Buna göre Norveç kapasitesini 100 bin varilden 700 bin varile, Kanada 200 bin varilden 900 bin varile ve ABD de 100 bin varilden 150 bin varile çıkarmış olacak.

Duesund’ın raporuna göre en büyük rezerv artışı Rus Gazprom ve GazpromNeft’in bölgedeki projelerinde yaşanacak. Gazprom ve GazpromNeft dışında Kuzey Kutbu’nda petrol lisansı olan başka bir Rus şirketi bulunmuyor.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak şubat ayında yaptığı açıklamada önümüzdeki 20-25 yılda Rusya enerji şirketi Rosneft’in bölgedeki yatırımlarının 500 milyar doları bulabileceğini söylemişti.