Kuzey ve Güney Kore, bugün sınırda yaptıkları görüşmede gelecek ayki Çusok Bayram’ında sınırda bayramlaşacak ailelerin kimliklerini kararlaştırdı.

Güney ve Kuzey Kore arasındaki gergin hava son zamanlarda yumuşamaya başlarken, Kore Savaşı’nın ayırdığı ailelerin sınır bayramlaşmaları içinde yeni umut doğdu. Bugün sınırdaki yapılan görüşmede, Kızıl Haç Örgütü’nün Güney Kore ve Kuzey Kore yetkilileri, yaklaşan Çusok Bayramı’ndan görüşecek Korelilerin isim listesi üzerinde son çalışmaları yaptı. Birleştirme Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, bayramlaşma Kuzey Kore’deki kutsal kabul edilen Geumgang Dağı’nda olacak. Yapılan isim çalışmasına göre görüşmeye 200 kişinin katılacağı öngörülüyor.

Sınırda yapılan görüşmede Güney Kore tarafının Kuzey Kore tarafına, savaşın ayırdığı ailelerin bu bayramlaşma sorununa köklü çözüm önerileri sunduğu aktarıldı. Halihazırda akrabası Kuzey Kore’de olan 60 binden fazla Güney Korelinin olduğu ifade ediliyor. Kuzey Kore’nin Güney Kore’den gelen bu önerilere nasıl cevap vereceği ise merak konusu.

Kore Savaşı sona ermesi ile birçok Koreli aile ayrılmak zorunda kaldı. Savaşın ayırdığı aileler, genellikle bayramlarda birbirleri ile sınırda görüşme imkanı buluyordu. Son zamanlarda gerginleşen Kuzey ve Güney Kore ilişkisi daha çok bu aileleri olumsuz etkilemişti. Uzun zamandan sonra tekrar akrabaları ile görüşecek olan ailelerin bayram gününü sabırsızlıkla bekledikleri ifade ediliyor.