Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği’nin (AB) Doğu Ortaklığı programının Rusya’yı hedef almadığını ispat etmesi gerektiğini söyledi.

Brüksel’de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ile yaptığı görüşme sonrası açıklamada bulunan Lavrov, “AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşmemizde olduğu gibi Rusya’nın çıkarlarına zarar vermeyeceği garanti edilmeli. Onlar doğru cümleler kullanıyor. Ancak bizim bunu aksiyonla doğrulamamız gerekiyor. Riga zirvesinde neler olacağını görelim…” dedi.

Avrupa Birliği ve ortaklarını herhangi bir karar konusunda zorlamadıklarını ifade eden Lavrov, AB ile ekonomik ve insani ilişkileri geliştirmek isteyen ülkelerle diyalogun Rusya’nın çıkarlarına zarar vermemesinin önemine değindi.

Bu konuda bir farklılık oluştuğunu vurgulayan Lavrov, burada 'ikisinden biri' ya da 'sıfır toplamlı oyun' yaklaşımının istenmeyen ve uygun olmayan sonuçlara neden olduğu uyarısı yaptı.

Lavrov, Brüksel temaslarında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 125’inci toplantısına katıldı. Yılda bir kez toplanan Bakanlar Komitesi’nin dönem başkanlığını Brüksel, Bosna Hersek’e devretti.

AB’nin eski Sovyet ülkeleri Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Belarus’la işbirliğinin geliştirilmesini öngören 'Doğu Ortaklığı' 2009’dan bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Rusya nüfuzunun devam ettiği eski Sovyet ülkeleri ile Brüksel arasında ilişkilerin kendi aleyhine olacak şekilde gelişmesinden endişe duyuyor.