Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği ile ilişkilerin normalleşmesinin Moskova’ya bağlı olmadığını, tüm alanlarda ilişkileri Brüksel’in dondurduğunu söyledi.

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ile görüşme sonrası Moskova’da düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, “İlişkilerin normalleşmesi bize bağlı değil. Tek taraflı yaptırım uygulayarak Moskova-Brüksel ilişkilerini çıkmazdan döndürmek bize düşmüyor. Ancak, şunu söyleyebiliriz ki, Avrupa Birliği’nde bir çok ülke mevcut durumdan memnun değil.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği’nde agresif bir azınlığın “dayanışma prensipleri” kavramı ile spekülasyon içinde olduğu eleştirisi getiren Lavrov, “Biz Brüksel’le ilişkileri dondurmadık. Daha açık olmak gerekirse, ortaya çıkan sorunların hızlı çözümüne katkı sağlayan ve yılların tecrübeleri ile oluşmuş karşılıklı güven testlerinden geçmiş mekanizmaları Brüksel kırdı. Brüksel zirvelerin yapılmamasına karar verdi.” eleştirisi getirdi.

Ukrayna krizinden önce de Brüksel’in Rusya-AB ilişkilerinin ele alındığı Ortaklık Konseyi’nin toplanmasını askıya aldığını hatırlatan Rus Bakan, Brüksel’in tüm alanlarda diyalogları dondurduğunu söyledi.

Belçika Dışişleri Bakanı Reynders ise, Avrupa’nın Rusya ile yeni ilişkiler geliştirmeye hazır olduğunu kaydetti. Krizlerin üstesinden gelmek için kısa ve uzun vadeli dönemler için ilişkilerin yeniden kurulmasına hazır olduklarını ifade eden Belçika Dışişleri Bakanı, dış yardım alan sivil toplum örgütlerinin “yabancı ajan” olarak tanımlamasında değişikliğe gidilmesini olumlu bulduklarını belirtti.

Ukrayna krizinin ardından Batılı ülkeler Rusya’ya yaptırım uygulama kararı alırken, Rusya da bu ülkelerden gıda alımını durdurdu. Macaristan, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Kıbrıs Rum Kesimi dahil bir kısım Avrupa Birliği ülkeleri Rusya ile ilişkilerin yeniden kurulmasını ve gıda ambargosunun kaldırılmasını istiyor.