Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin dünya lideri olma hedefinin gerçekçi olmadığını, bunu anlamasının uzun zaman alacağını söyledi. Rusya’nın 2014 dış politikalarını değerlendirdiği basın toplantısında konuşan Lavrov, Rusya’nın yeni bir Soğuk Savaş istemediğini yineledi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın dünya lideri olmaya yönelik konuşmalarını değerlendiren Rus Bakan, “ABD’nin hedefinde tek bir gerçek var. Biz bir numarayız ve bunu herkes kabul etmeli. Ancak bu gerçek değil, modası geçmiş bir yaklaşım. Günümüz gerçekleri ile uyumlu değil. Dünyaya baskı kurmak istiyorlar. ABD bunun hep devam etmeyeceği gerçeğini anlayacak. Bu zaman alabilir..” dedi.

ABD’nin dünyada herhangi bir sorunu tek başına çözmesinin imkansızlığına vurgu yapan Lavrov, “Onlar Irak’ta olduğu koalisyon oluşturdu. Şimdi IŞİD’le savaşıyorlar… Genlerde olan bu anlayışın değişmesi zor… Ancak sonunda birilerinin yaklaşımı yerine, ortaklık ve birlikte hareket anlayışı öne çıkacak.” öngörüsünde bulundu.

ABD’nin ardından NATO’nun da uzlaşmazlık politikalarına yöneldiğini kaydeden Rus Bakan, NATO’nun Rusya ile işbirliğini askıya almasının Moskova’nın tercihi olmadığını belirtti.

Rusya’nın yeni bir Soğuk Savaş’ı engellemek için elinden geleni yapacağını vurgulayan Rus Bakan, “NATO’nun bu yöndeki kararı siyasi bir tercih. Tüm projeler durduruldu. Bu bizim tercihimiz değil. Biz yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz ve buna izim vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Lavrov’a göre Batılı ülkeler, güvenliğin diğerlerine baskı yaparak ya da tek taraflı adımlar atarak sağlanamayacağını anlaması gerekiyor. Rus Bakan, Çin’le Rusya arasında oluşan işbirliğinin uluslar arası güvenlik açısından önemli hale geldiğine dikkat çekti.