Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Düşünce Bölgesi adlı gençlik eğitim forumunda yaptığı açıklamada Batı’nın ekonomi ve siyaset üzerinde kurduğu hâkimiyetin artık sona yaklaştığını söyledi.

Asya-Pasifik Bölgesinde yeni güç merkezlerinin ortaya çıktığına ve çok merkezli bir yapının oluştuğuna dikkat çeken Lavrov, “Batı, diğer ülkelere baskı yaparak, yaptırımları kullanarak, askeri gücünü kullanarak hâkimiyetini yapay bir metotla devam ettirmeye çalışıyor ve bu şekilde uluslararası kanunları ve Birleşmiş Milletler kurallarını ihlal ediyor. Bu da uluslararası ilişkilere kaos getiriyor.” eleştirisini getirdi.

Lavrov, “Çok uzun bir çağın kapandığını görüyoruz. Batının ekonomi ve siyaset üzerinde kurduğu tarihi hâkimiyet çağının kapandığını görüyoruz. Bu hâkimiyet bir asır değil, asırlarca devam etti. Şimdi bu hâkimiyet Asya-Pasifik’te oluşan yeni güç merkezleri ile karşı karşıya. Bu, her ne kadar uzun bir süreç olsa da, çok merkezli bir yapıyı ortaya çıkarıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA KİMSEYE YALVARMAYACAK

ABD ile ilişkilerin restorasyonuna da değinen Lavrov, önerinin Washington’dan gelmesi durumunda dondurulan ilişkilerde işbirliği kanallarının açılmasına hazır olduklarını belirtti.

Rusya’nın kimseye yalvarma niyetinde olmadığını kaydeden Lavrov, “Hiç kimse bizimle diyalogu reddetmiyor. Biz kimseye yalvarmayacağız. Ancak, kanalların açılması ve ilişkilerin yumuşaması yönünde teklif olursa, biz bu ilişkilerin restore edilmesinde hemfikiriz. Onlar henüz açık olmasa da, biz bu yönde sinyaller almaya hazırız.” dedi.