Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Viyana'daki görüşmelerde İran ile ilgili sağlanan anlaşmanın Kremlin’in dış politika konseptinde belirtilen hedeflere uygun olduğunu söyledi. Lavrov’a göre, anlaşma İran’a barışçıl nükleer teknolojiye sahip olma hakkı tanıyor.
İran’a yönelik silah ambargosunun 5 yıl daha kalacağına işaret eden Lavrov, “Fakat silah sevkiyatı olasılığı da BM Güvenlik Konseyi onayı ile olabilir.” dedi.
Rusya ve Çin’in Tahran’a yönelik silah ambargosunun kaldırılmasından yana olduğunu belirten Lavrov, “Batı başta silah ambargosunun sekiz ya da 10 yıl daha kalmasını ısrar ediyordu. Sonuç olarak nihai söz hakkı İran tarafına verildi. Onlar da uzlaşmaya 'evet' dedi.” ifadesini kullandı.
Lavrov, sözleşmenin tüm maddelerinin nasıl uygulanacağı konusunu takip edeceklerine dikkat çekti.
Rusya Dışişleri Bakanı, İran’dan doğal uranyum sevkiyatı karşılığında az zenginleştirilmiş uranyumu alacaklarını kaydetti.
Uluslararası Atom Enerji Kurumu'nun anlaşma bağlamında ciddi denetleme fonksiyonlarına sahip olacağını da belirten Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'nin Tahran’ın nükleer programıyla ilgili karar tasarısının onaylandığını hatırlattı.
Lavrov’a göre nihai anlaşma, İran'a barışçıl amaçlar bağlamında nükleer teknolojiye sahip olma hakkını tanıyor.