Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, P5+1 (Rusya, ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya) ülkelerinin İran nükleer sorununun çözümüne yönelik Lozan’da devam eden görüşmelerden anlaşma çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu, ancak bunun garanti olmadığını söyledi.

İran nükleer sorununun çözümüne yönelik müzakerelerde son güne girilirken, görüşme takvimi de hızlandı. Dışişleri bakanlarının yanı sıra teknik uzman ordusu da zenginleştirme oranı ve yaptırımların eş zamanlı kaldırılması konularında çalışmalarını sürdürüyor.

Lozan’dan dün ayrılan anlaşma şansı olması durumunda döneceğini ifade eden Lavrov, “Şans yüksek, ancak kimse yüzde 100 garanti veremez. Taraflar karşılıklı çıkar ve dengeleri korumak yerine, beklentilerini yükseltmezse, müzakerelerden anlaşma çıkma ihtimali yüksek… Şimdilik denge kuruldu, bence uzlaşı perspektifi yeterince olumlu.” dedi.

Rus Bakan, BM Güvenlik Konseyi’nin anlaşma sağlanmasının ardından İran’a yönelik yaptırımları kaldırması gerektiğini söyledi. Yaptırımların kaldırılması ile ilgili farklı yöntemlerin olabileceğini ifade eden Lavrov, “Tamamı ile kaldırılabilir. Önce dondurulur, sonra yasal olarak kaldırılır. Pratikte İran ve yabancı ortakları arasında yasal, meşru ticari faaliyetlerin daha fazla engellenmemesi gerekiyor.” çağrısında bulundu.

ABD, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerin İran’a yönelik tek taraflı yaptırımları ile ilgili de konuşan Lavrov, “Biz hiçbir durumda ABD, AB ve diğer ülkelerin tek taraflı yaptırımlarını kabul etmiyoruz. Burada İran ya da başka ülke olması fark etmez. İran ve diğer ülkeler bu sorunu çözecek.” ifadelerini kullandı.

Bugün akşama kadar herhangi bir anlaşma sağlanamaması durumunda nasıl bir yol izleneceği belirsizliğini koruyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de yaptığı değerlendirmede bazı hassas konuları aşmaya çalıştıklarını, bugünün öneminin herkesin farkında olduğunu belirtti.

İran’ın elinde bulunan zenginleştirilmiş uranyumun ülkeden nasıl çıkarılacağı, Tahran’a sivil nükleer enerji elde etme hakkının verilmesi, zenginleştirmenin yüzde 5’in altında tutulması gibi teknik konularda müzakereler sürüyor. Yüzde 20’nin üzerinde uranyum zenginleştirilmesi nükleer silah için başlangıç kabul edilirken, güçlü bir nükleer silah için yüzde 90 zenginleştirilmiş uranyum gerekiyor.