Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’a S-300 füze sistemlerinin ulaşmasının ardından bu ülkeye saldıracakların iki kez düşünmek zorunda kalacaklarını söyledi. Sputnik Radyo’suna konuşan Lavrov, Ukrayna krizi, Suriye problemi, İran ve ABD ile ilişkiler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Lavrov, Ukrayna krizi ile ilgili ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e verdiği sözü tutmadığını da açıkladı.

Rusya’nın İran’a S-300 füze savunma sistemlerinin sevkiyatına izin vermesini değerlendiren Lavrov, “Rusya, Tahran’a S-300 füze savunma sistemlerini gönderdikten sonra İran’ı vurmak isteyen ülkeler iki kez düşünmek zorunda kalacak.” dedi.

Rusya ile İran arasında askeri bir ittifaka gerek olmadığını da belirten Lavrov, “İran’dan böyle bir teklif almadık. Terörle mücadele gibi alanlarda yakın işbirliğimiz var. İran’la askeri teknolojiler konusunda da işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın İran’a S-300 füze savunma sistemleri vermesine tepki gösteren İsrail Başbakanı Binjamin Netenyahu, Rusya Devlet Başkanı Putin’i telefonla aramıştı. Putin, S-300’lerin İsrail açısından tehdit oluşturmayacağı güvencesi vermişti.

UKRAYNA KRİZİNDE BATI İLE GÜVEN SORUNU VAR

Rusya ile Batılı ülkeler arasında Ukrayna krizine yönelik güven problemi olduğunu ifade eden Lavrov, ABD Başkanı Obama ile Putin’in telefon görüşmesini açıkladı. Lavrov, “Putin, Obama’dan Ukrayna muhalefetine baskı uygulamasını ve barış sürecini bozmamaları talebinde bulundu. Obama da bu konuda söz verdi. Ancak bunun ardından neler yaşandığını biliyoruz. Ukrayna’da darbe oldu. ABD, Kızıl Ordu’nun kurtardığı bir Avrupa ülkesinde Sovyet askerleri için dikilen anıtların kaldırılmasını istiyor.” eleştirisi getirdi.

Ukrayna’da darbe gerçekleşmemiş olsaydı, Viktor Yanukoviç’in bir sonraki seçimleri kazanma ihtimali olmadığını belirten Lavrov, binlerce insanın hayatının kurtarılamadığı eleştirisi getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı, ABD’nin 5 ülkede taktik nükleer silah yerleştirerek Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nı ihlal ettiği suçlamasında bulundu.