Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da İranlı mevkidaşı Cevad Zarif’le bir araya geldi. İki bakan Suriye krizi, terör örgütü IŞİD’le mücadele ve İran’ın P5+1 ülkeleri ile imzaladığı nükleer programı ile ilgili anlaşmayı ele aldı.

Suriye’de krizin siyasi yoldan çözülmesi için Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in istifa etmesinin ön şart olarak ileri sürülmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Lavrov, “Bir kısım ortaklarımız geçiş sürecinin sonunda Esed’in koltuğunu bırakması gerektiğini düşünüyor. Rusya açısından bu pozisyon kabul edilemez. Buna Suriye halkı karar vermeli…” dedi.

Barış görüşmelerinde tüm Suriye muhalefetinin temsil edilmesi gerektiğini kaydeden Rus Bakan, “Rusya ve İran, Suriye krizinin çözümünün, dışarıdan müdahale olmadan, ülke içinde diyalogla mümkün olduğu çağrısı yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da krizlerin barışçıl yollarla çözülmesinin önemine değinen Lavrov, barış çabalarına sağlanacak desteğin bölge halklarının yararına olacağını, Rusya ve İran’ın tüm alanlarda yapıcı işbirliği sürdürdüğünü vurguladı.

Lavrov, BM yaptırımları nedeni ile yurt dışına çıkma yasağı olan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Temmuz ayında Moskova’yı ziyaret ettiği iddialarına ise “dedikodu” karşılığını verdi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif ise nükleer programla ilgili anlaşmanın Rusya ve İran arasında ilişkilerin gelişmesine önemli katkı sunmasını beklediğini ifade etti. Moskova ile ilişkilerin gelişimine büyük önem verdiklerini belirten Zarif, “Rusya ile ortak çıkarlarımız var. İşbirliğimizin gelişmesi için gereken adımları atacağız.” dedi.