Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev’in Almanya’da devam eden G7 zirvesi çerçevesinde Donbas’ta tansiyonun yükselmesini ve durumun kötüleşmesini istediğini söyledi.

Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey’le yaptığı görüşme sonrası basının sorularına cevap veren Lavrov, “Bu zirve öncesi Donbas’ta durumun kötüleştirilmesi isteniyordu. G7 liderlerinin Rusya’nın Minsk Anlaşması’nı yerine getireceği zamana kadar yaptırımların devam etmesi hedefleniyor.” dedi.

Rus bakan, Batılı ülkelerin Minsk Anlaşması’nın uygulanmasını Rusya karşıtı yaptırımlara bağlayarak Kiev yönetimini rehin aldığını ifade etti.

Ukrayna’nın doğu bölgesinde son bir haftada çıkan çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 30’u geçti. Dünyanın gelişmiş 7 ülkesi (ABD, İngiltere, Japonya, Fransa, İtalya, Kanada ve Almanya) Rusya olmadan Almanya’nın Bavyera eyaletinde yaptıkları zirvede Ukrayna’da yaşanan iç savaştaki rolleri nedeni ile Rusya’ya uyarıda bulundu. ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’yı izole etme ve yaptırımların devamı konusunda çağrıda bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğu bölgesinde tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Lugansk ve Donetsk bölgelerini Minsk Anlaşması’na uymaları için zorladığını ifade eden Lavrov, Batılı ülkelerin de Kiev yönetimini anlaşmaya uyması konusunda zorlaması gerektiğini vurguladı.

Rus Bakan Almanya, Fransa, Amerikalı meslektaşı John Kerry ve diğer ülkelerin sorumlu bir şekilde davranarak Kiev yönetimini anlaşmaya uymaya davet etmesi gerektiğini vurguladı.

Batılı ülkelere Doğu Ukrayna’da askeri çözümün tekrar gündeme getirilmesine izin vermemesi gerektiğini kaydeden Lavrov, “Minsk Anlaşması’nın uygulanması için koordineli bir şekilde hareket etmek zorundayız. Bunun alternatifi, Kiev’in periyodik bir şekilde dile getirdiği gibi, askeri senaryo…” uyarısında bulundu.