Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik 12 Şubat’ta imzalanan Minsk Anlaşması’nın bozulması için çalışan Kiev’de ve Ukrayna dışında bir çok odağın olduğunu iddia etti.

Fransa Senato Başkanı Gerard Larcher’le görüşmesinde değerlendirmede bulunan Lavrov, “Alanda yaşanan gelişmelerin adil, tarafsız ve doğru bir şekilde gözlemlenmesi çok önemli. Minsk Anlaşması’nın bozulmasına yönelik girişimler konusunda dikkatli olunmalı. Kiev’de ve Ukrayna dışında anlaşmanın bozulmasını isteyen çok odak var…” dedi.

Moskova’nın Minsk Anlaşması’nın yerine getirilmesi ve ademi merkeziyetçi yapının kurulmasına yönelik anayasal reformların yapılması konusunda Kiev’den yapıcı bir yaklaşım beklediklerini vurgulayan Lavrov, “Ateşkesin sağlanması ve ağır silahların geri çekilmesi ile birlikte Minsk Anlaşması’nın diğer unsurlarının da devreye girmesi çok önemli…” hatırlatmasında bulundu.

Ukrayna’da barış sürecinin sağlanmasında etkili olan Normandiya Dörtlüsü (Rusya, Ukrayna, Almanya, Fransa) Dışişleri Bakanları’nın Paris’te dün yaptıkları görüşme ile ilgili değerlendirmede bulunan Lavrov, AGİT gözlem misyonunun dışında alternatif bir yapıya ihtiyaç olmadığını belirtti.

Minsk’te yapılan görüşmelerde de konunun çok açık bir şekilde ele alındığına değinen Lavrov, “AGİT bu rolü üstlenmeli. AGİT misyonu bu çerçevede personel, donanım ve finans açısından genişletilmeli.” çağrısı yaptı.

Normandiya Dörtlüsü liderleri Minsk’te 12 Şubat’ta yaptıkları tarihi zirvede bir yıla yakın süredir devam eden Ukrayna iç savaşını sonlandıran barış anlaşmasının imzalanmasını sağladı. Ateşkes sonrası taraflar ağır silahlarını belirlenen sınır hattının gerisine çekiyor. Gelecek hafta içinde de tüm esirlerin karşılıklı olarak bırakılması planlıyor. Yıl sonuna kadar da anayasal değişiklikle ayrılıkçı bölge Doğu Ukrayna’nın statüsü belirlenecek.