Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kızıl Meydan’da yapılacak 9 Mayıs Zafer Bayramı’nın 70’inci yıl kutlama törenleri için dünya liderlerine gönderilen davetin askerlik celp kağıdı olmadığını söyledi.

Kremlin’in davetine ABD ve Avrupa Birliği liderleri başta olmak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olumsuz cevap verdi. Erdoğan’ın Kızıl Meydan’a gitmemesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çanakkale yerine Erivan’ı tercih etmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Rusya, Çanakkale’ye Duma Başkanı Sergey Narışkin’i gönderirken, Türkiye’yi Kızıl Meydan’da Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım temsil edecek.

Bazı liderlerin Moskova’nın ziyaretine olumlu cevap vermemesi ile ilgili soruya yanıt veren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Nazi Almanya’sına karşı ‘Büyük Vatan Savaşında’ Sovyetler Birliği’nin kazandığı zaferin 70’inci yıl kutlamaları Rusya halkı için büyük anlam ifade ediyor… Zafer kutlamaları için Moskova’ya yapılan davet, asker celp kağıdı değil. Dostlarımıza gönderdiğimiz bir davet. Eğer birilerinin bunun dışında planı varsa, bunu anlayışla karşılayabiliriz…” dedi.

Kızıl Meydan’da yapılan 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamalarına bu yıl 68 lider, hükümet başkanı, BM, AB ve UNESCO temsilcisi davet edildi. Törenlere 25 kadar liderin katılması bekleniyor. Rusya son yılların en büyük askeri töreni ile Kızıl Meydan’da gövde gösterisi yapacak.