Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’de IŞİD terör örgütü ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan Rusya vatandaşlarına konsolosluk aracılığıyla ulaşımın sağlanmasını istedi.

Moskova’da İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İyad bin Emin Madani ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Lavrov, IŞİD'e katılmak için Türkiye’ye gelen ve sınırda emniyet güçleri tarafından yakalanan Rus Varvara Karaulova olayını hatırlattı. Lavrov, “Türkiye’de terör eylemlerinde yer almak için IŞİD’e katılmaya çalışırken gözaltına alınan Rusya vatandaşlarına konusuna gelince, biz onlara konsolosluk kanalıyla ulaşım sağlamaya çalışıyoruz. Şimdilik sadece bir Rus kızın durumuyla ilgili konuyu çözebildik. Bu Varvara Karaulova. Kendisi bugün Rusya’ya geliyor.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı, IŞİD ile mücadelede tüm ülkelerin istihbarat güçlerinin ortak çalışmalar yapmasına davet etti. Lavrov, “IŞİD dâhil olmak üzere, terörizm tehlikesiyle verimli şekilde mücadele edebilmemiz için, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin rolünün göz önünde bulundurarak uluslararası hukuka dayalı çabaları birleştirmek lazım. Buraya istihbarat servisleri kanalları dahil ortaklık ilişkileri ağını da eklemek lazım.” dedi.

Rusya’nın bu konuda çok sayıda ülke ile işbirliği yaptığına işaret eden Lavrov, “Ne yazık ki Avrupa ve ABD’li partnerlerimizin kendi girişimleriyle bu konudaki temaslarımız dondurulmuş bulunuyor.” şeklinde konuştu.